פחד ממים

האם ניתן להתמודד עם פוביה ממים, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד ממים עמוקים ומדוע חשוב להתחיל לטפל באקוופוביה מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

פחד ממים איור

כל מה שחשוב לדעת על פחד ממים – התופעה והטיפול בה

פחד ממים, הקרוי גם אקוופוביה, הוא תופעה הגורמת לחרדה קשה ובלתי נשלטת ממים. אנשים הסובלים מהפחד הזה רואים במים או במקור מים איום ממשי ונמנעים מכניסה לים, לבריכה ובמקרים מסוימים וחמורים גם פחד מכניסה לאמבטיה (Ablutophobia).

יש לא מעט אנשים שרואים במים עמוקים סכנה ונמנעים מלהיכנס לעומק הים, וזה מובן והגיוני. אנשים רבים לצערנו טובעים בים, גם אם הם שחיינים מעולים, ויש בים כוחות שלפעמים האדם לא מצליח להתמודד איתם. יש גלים גבוהים, סחף, מערבולות וזה יכול להיות מאוד מסוכן ומפחיד.

רוב האנשים מודעים לסכנה אבל מתגברים על הפחד מהים ולומדים ליהנות משהייה במים. אבל פוביה ממים היא תופעה הרבה יותר עמוקה שאין לה קשר למצב הגלים או הסחף. היא יכולה להיות פוביה ממים עמוקים (טלסופוביה) או פחד ממים באופן כללי.

פוביות יכולות להיות להרבה מאוד דברים, ויש המוני בני אדם ברחבי העולם שמתמודדים עם פוביה כלשהי, רובם נשים. כשמדובר על פוביה ממים זה יכול להיות אפילו מים בכיור או באסלה, והפחד הזה יכול להתחיל בילדות או בתקופת הנעורים וללוות את האדם שנים רבות, דבר שפוגע באיכות החיים משמעותית.

פחד ממים עמוקים – טלסופוביה לעומת אקוופוביה

אחת הפוביות הנפוצות בכל הקשור לחרדה ממים היא פחד ממים עמוקים. המעמקים מכילים עולם שלם ועצום של חושך ויצורים שיכולים לגרום לפחד מפני מה שלא רואים אך בהכרח נמצא שם. שחייה במים עמוקים בים יכולה לגרום לחשש שמתחת לגופנו יש דגים גדולים ואולי מסוכנים העלולים להגיע אלינו. לא מעט סרטים על כרישים, מלתעות ותמנוני ענק חיזקו את הפחד הזה, והוא יכול להיות קיים גם בקרב מי שאינו סובל מהפוביה.

פוביה ממים שונה מפחד ממים עמוקים כיוון שהמים הם חלק מחיינו ולא ניתן להימנע מהם, בניגוד לים, שאליו אפשר להימנע מללכת. מים נמצאים בכיור, באמבטיה ובאסלה, ואנשים הסובלים מפוביה ממים מתקשים מאוד בחיי היום-יום. גם אדם שמבין שהפחד ממים אינו רציונלי והמים לא באמת יכולים לסכן אותו, מתקשה להימנע מהחרדה שתוקפת אותו, דבר שיכול לגרום מבוכה רבה וקושי חברתי בכל גיל.

אילו תסמינים חווים אנשים המתמודדים עם פחד ממים?

הסימפטומים של פחד ממים הם בדרך כלל הימנעות ממפגש עם מים, עם בריכה או כניסה לים, ואפילו חשיבה על מים עמוקים עלולה לעורר את התסמינים. התחושה היא של חרדה משתקת, דפיקות לב חזקות, הזעה, קושי בנשימה, לחץ בחזה, סחרחורת, בחילה ועד עילפון.

פחד ממים תמונה

מהם הגורמים לפוביה ממים?

הפחד ממים עמוקים באופן כללי יכול להיות שריד אבולוציוני של הישרדות של יונקים. אומנם בני האדם למדו לשחות ולצוף גם במים עמוקים, אך הם אינם יכולים לחיות מתחת למים והחשש מטביעה תמיד קיים. אבל לפוביה ממים יכולות להיות סיבות תורשתיות, שכן למי שיש קרוב משפחה הסובל מחרדות, קיים סיכוי גבוה יותר לסבול מפוביה כלשהי, בין היתר גם מפחד ממים.

סיבה נוספת שיכולה לגרום לפחד ממים היא חוויה טראומתית בילדות על רקע של טביעה, כמעט טביעה של האדם עצמו או של מישהו בקרבתו.

גורם נוסף שיכול להוות סיבה להתפתחות הפוביה הוא שינויים בתפקוד המוח. עם זאת, ישנם מקרים של ילדים אשר חוו פחד ממים כבר בגיל צעיר מאוד ואפילו כתינוקות, ללא קשר לאירוע טראומטי כלשהו.

מדוע חשוב להתחיל לטפל בפחד ממים?

כל פוביה יכולה להשפיע על האדם רק מעצם המחשבה על מושא הפחד, גם בלי לפגוש באובייקט ממש. פחד ממים הוא נושא מאתגר כיוון שהמפגש עם מים הוא יום-יומי והפוביה הזו יכולה לשבש את החיים ולגרום לחשש מתמיד. קיים חשש מתמיד מכך שאותם אנשים ייקלעו למצב שבו יהיו בקרבת מים או מקור מים וייאלצו לחשוף את הפוביה.

הבושה ממצבים כאלה גם היא עלולה לגרום חרדה ואף הימנעות ממפגשים חברתיים. טיולים בבית הספר, טיולים משפחתיים או חברתיים יכולים לזמן בילויים הכוללים בריכה או בילוי בחוף הים, ולכן חשוב לטפל בפוביה כדי להשתחרר מהפחד ולשפר את איכות החיים.

חשוב לציין שהידרופוביה אינה קשורה לפחד מפני מים אלא למחלת הכלבת, אשר בה יש גם קושי לשתות מים.

שיטות טיפול בפוביה ממים שכדאי לכם להכיר

טיפול בפוביות הוא בדרך כלל הדרגתי ומטרתו לחשוף את המטופל למושא הפחד שלב אחר שלב. טיפול בפחד ממים יתחיל בדרך כלל בקליניקה, בעבודה בשיטה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), בניסיון לברר מהן המחשבות המאיצות את הפחד ולמידה להגיב באופן שונה. הפגישות הטיפוליות בהתחלה אינן מפגישות את המטופל עם מים, והמטרה היא לייצר הבניה חדשה של תפיסת המים כלא מסוכנת והסתגלות הדרגתית למושג ללא פחד.

בהמשך נעשית חשיפה הדרגתית לפי מסוגלות המטופל של מפגש עם מים, נגיעה במים, טבילת איבר מסוים ולקראת הסוף גם כניסה למים באופן רגוע וללא פחד. בהמשך התהליך אפשר גם להגיע למצב המאפשר הכנסת הראש למים, מצב אשר אנשים רבים הסובלים מפוביה ממים מתקשים לעשות וחוששים שלא יהיה להם אוויר.

כל התהליך מתבצע באופן המספק למטופל מקום בטוח וליווי בכל השלבים, כך שהוא לומד לראות את המים באופן שונה ולא מאיים. לפי סוג הפחד – האם הוא ממים או במים עמוקים – נבנה הטיפול ונבנית החשיפה.

חשיבות נוספת לטיפול בפוביה ממים היא הישרדותית, שכן חשוב שאדם יחוש ביטחון ויידע לשחות, ולאחר הטיפול יוכל לפנות ללימוד שחייה כשהוא רגוע ויכול לשלוט במחשבותיו.

במקרים קיצוניים ניתן להיעזר בתרופות הרגעה במהלך הטיפול כדי לסייע להצלחתו.