פחד מכלבים

האם ניתן להתמודד עם חשש מכלבים, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד מכלבים ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפוביה מכלבים מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

פחד מכלבים איור

האם ומדוע אנשים רבים חוששים מכלבים?

יש הרבה אנשים שחשים מעט פחד כשהם נתקלים בכלבים שאינם מכירים, בעיקר אם מדובר בכלבים גדולים. זהו מצב מובן, שכן אדם לא יכול לדעת כיצד הכלב יתנהג, האם הוא ינבח עליו, יחשוף שיניים, יקפוץ משמחה או חלילה ינשוך אותו.

כלבים יכולים להיות טריטוריאליים ולנסות לשמור על ביתם, ולכן הם לפעמים נובחים כשאדם זר מתקרב. זו הסיבה שכלבים אינם אמורים להסתובב חופשיים, גם כדי להגן על הכלבים עצמם וגם כדי לא לגרום לאנשים ולילדים חשש כשהם עוברים ליד כלב. יש אפילו זנים מסוימים שבעליהם מחויבים לצאת איתם כשעל פיהם זמם (מחסום לוע) כדי להגן על אנשים ובעלי חיים אחרים.

למרות כל מה שנאמר, ידוע שכלב הוא חברו הטוב של האדם, זהו בעל חיים נאמן, אוהב, שמח ומשמח את בעליו. ידוע שאנשים שיש להם בעלי חיים ושגדלו לצד כלבים מרגישים בנוח יותר כשהם פוגשים את ההולכים על ארבע, אבל יש גם אנשים שמאוד לא מעוניינים לפגוש כלבים, עד כדי סבל ושיבוש השגרה.

סינופוביה: הגדרה של פחד מכלבים אצל ילדים ומבוגרים

פחד מכלבים ידוע גם בשם סינופוביה (Cynophobia), והוא נפוץ בקרב ילדים ומבוגרים רבים. לא מדובר על חשש מכלבים או על חוסר אהדה לבעל החיים הספציפי הזה, אלא מדובר בחרדה ממשית, פוביה היכולה לגרום למטרד בחיי היום־יום ולפגיעה בתפקוד ובאיכות החיים.

אנשים, ובעיקר ילדים, אוהבים בדרך כלל בעלי חיים, אוהבים לראות אותם מקרוב ובמציאות. ביקור בגן חיות או בספארי הוא חוויה אהובה, ואם אפשר ללטף ולגעת בבעלי החיים – מה טוב. כשקיים פחד מפני בעל חיים מסוים, גם אם הוא קטן, כמו עכביש, הוא הופך להיות יצור מאיים עבור מי שחרד ממנו, כך שגם תמונה שלו יכולה לעורר התקף פאניקה.

יש אנשים החרדים מבעלי חיים מסוכנים, ויש כאלה החשים פוביה מבעלי חיים שאפשר לפגוש בכל מקום בסביבת הבית – כמו כלבים. זו הסיבה שפחד כזה אצל ילדים ואצל מבוגרים הוא מטרד גדול ומצריך טיפול בפחד מכלבים כדי לאפשר להם לא לחשוש מפגישה מקרית עם בעל החיים.

פחד מכלבים אצל ילדים מתחיל בדרך כלל עוד לפני גיל עשר. אצל רוב הילדים החשש הזה יירגע עם הזמן ואף ייעלם, אך ישנם לא מעט אנשים, חלקם פונים לקבלת טיפול פסיכולוגי או רגשי, שממשיכים גם בבגרותם לסבול מסינופוביה, אשר מקשה עליהם את ההתנהלות היום־יומית.

מהם התסמינים של פוביה מכלבים?

התסמינים של פוביה מכלבים דומים לתסמיני חרדה ופוביות אחרות, וכוללים הזעה, דפיקות לב מואצות, עלייה בלחץ הדם, נשימה מואצת, סחרחורת, בכי, רעד, כאבי בטן, חוסר התמצאות זמנית ואפילו בריחת שתן.

כל התופעות האלה מצביעות על פחד בלתי נשלט, על תגובה לסכנה ואיום קיצוני, וכשמדובר בכלבים התופעות הללו יכולות להופיע אפילו למראה גור כלבים. לפוביה הזו אין סיבה הגיונית בדרך כלל, שכן לא מדובר בחיה מסוכנת, אלא מדובר בבעל חיים מבוית, שניתן למצוא בבתים רבים, בפארקים וברחוב.

מבחינה התנהגותית התופעות של פחד מכלבים יכולות להוביל לניסיונות הימנעות ממפגש עם כלבים, דבר שיכול לפגוע בהתנהלות השגרתית, שכן כלבים נמצאים בכל מקום. אנשים החוששים ממפגש כזה עסוקים בכך, מוטרדים מהאפשרות לפגוש כלב ועלולים להעדיף לא להגיע למקומות שבהם יש סיכוי כזה, לא להגיע למפגשים חברתיים או משפחתיים אם יש במקום כלב, עד כדי התבודדות.

פחד מכלבים תמונה

מהן הסיבות להתפתחות פחד מכלבים?

פחד מכלבים יכול להתפתח מטראומות עבר של ניסיון אישי או ניסיון של אדם קרוב שהותקף על ידי כלב. ילדים יכולים לפתח פוביה כזו רק משמיעת סיפור על מישהו שננשך או לראות סרט שבו יש כלב שתוקף אדם. כלב החושף שיניים, אפילו בתמונה, יכול לעורר את החרדה ולגרום לפוביה לשנים רבות.

יש לאנשים החוששים מכלבים גם חשש מפני הידבקות בכלבת, והשילוב של נשיכה וכלבת נפוץ בקרב מי שחרד מכלבים. בנוסף, יש בפחד הזה מרכיב אבולוציוני הישרדותי, שכן כלב יכול לפגוע בבני אדם ולגרום להם נזק, אפילו להביא למותם. לא פעם אנו שומעים על כלבים שתקפו בני אדם או ילדים, וסיפורים אלה מעצימים את הפוביה בקרב אנשים שממילא חרדים מכלבים.

איך לעזור לילד שמפחד מכלבים?

יש הרבה ילדים שחוששים מכלבים, יש כאלה שהפחד הזה עובר עם השנים או שהם מאמצים כלב והפחד הזה עובר עם הזמן. אבל יש לא מעט ילדים שחרדים מכלבים, גם אם מדובר על גור קטן, מפחדים מהקפיצות שלהם, מהשיניים ונבהלים מנביחות.

רבים תוהים איך לעזור לילד שמפחד מכלבים, והתשובה היא שניתן להפחית ואפילו להעלים לחלוטין את הפוביה הזו בשיטות שונות של טיפול בפחד מכלבים.

דרכי טיפול בפחד מכלבים בישראל

ישנם טיפולים רגשיים המאפשרים להתגבר על פחד מכלבים ולהחזיר לילדים ולמבוגרים את הביטחון ואת השליטה בחיים. בין הטיפולים היעילים במצבי חרדות ופוביות ניתן לציין את הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT), שמטרתו שינוי של דפוסי החשיבה כך שניתן להפסיק לפחד מכלבים ולהצליח לנהל חיים שגרתיים ללא חשש. ישנם טיפולים פסיכו־דינאמיים מעמיקים יותר ולעיתים גם טיפול תרופתי להקלה על תסמיני החרדה.

במקביל לכל אלה, טיפול בפחד מכלבים המשלב חשיפה הדרגתית ומבוקרת לכלבים מאולפים מסייע מאוד במקרים כאלה, ויכול לפתור את הבעיה. טיפול פסיכותרפי המשלב בהדרגה מפגשים עם בעל החיים הגורם לחרדה נמצאו יעילים מאוד לילדים ולמבוגרים. במהלך המפגשים חושפים את המטופל לתמונות ובהמשך לבעל החיים עצמו עד למצב של נטרול הפחד.