חרדה קיומית

האם ניתן להתגבר על משבר קיומי, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בחרדה קיומית ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפחד קיומי מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

חרדה קיומית איור

האם חרדה קיומית מתפתחת בעקבות איום קיומי אמיתי?

חרדה קיומית היא הפרעה נפשית המתבטאת בפחד ממוות, עיסוק תדיר ומופרז בנושאים הקשורים למוות, למהות החיים, לסכנה, לבריאות ולמשמעות החיים שבאה לידי ביטוי בדאגה ממושכת, פחד עמוק, תחושה של אובדן שליטה ושיתוק.

לתחושת פחד קיומי אין קשר ישיר לאיום קיומי אמיתי או לפחד ספציפי מגורם חיצוני או מוגדר, אך הסובלים מההפרעה חווים רגשות קשים ושליליים המשפיעים על התפקוד התקין. לתחושות חרדה אלה נוספים לפעמים תופעות של עצבות, דיכאון, התקפי חרדה, וגם תסמינים גופניים כמו דפיקות לב מואצות, הזעת יתר, בחילות, סחרחורות וכאבי בטן.

לפעמים משבר קיומי עשוי להביא לשאלות על הסיבה לחיות, האם יש מטרה לחיים, האם יש משמעות לקיום? ישנן תהיות לגבי הבחירות שנעשו בחייו של אדם, האם בחר נכון קריירה או בן זוג, האם הוא מצוי בחיים שלא בחר, האם בריאותו עלולה להידרדר במהירות, האם יחלה במחלה קשה – כל אלה הן שאלות הקשורות להפרעת חרדת קיומית והן עלולות לשתק את חיי הסובל ממנה עד כדי עיסוק אובססיבי, חוסר אונים, חוסר תפקוד ופגיעה באדם ובבני משפחתו.

חרדה קיומית – 12 תסמינים נפשיים ותופעות גופניות

הסובלים מהפרעת חרדה קיומית חיים בתחושה תמידית של סכנה, של אי שקט ושל אובדן שליטה. התסמינים יכולים להופיע באופן נפשי ופעמים רבות הם ילוו גם בתופעות גופניות:

1. עיסוק רב באיום
2. מחשבות טורדניות
3. דאגנות
4. חוסר היגיון ועיוותי חשיבה
5. הפרעות קשב
6. חשש מהעתיד
7. מצוקה רגשית
8. חוסר יכולת לתפקד באופן תקין, גם כשמדובר בפעולות בסיסיות
9. בדידות
10. הימנעות מיציאה מהבית או ממפגשים חברתיים
11. תלות בגורם חיצוני או בהרגעה חיצונית
12. תגובות גופניות: קשיי שינה, כאבי בטן, כאבי שרירים, תזזיתיות, חוסר תיאבון, כאבי ראש, דופק מוגבר, הזעה ועוד

כיצד פחד קיומי פוגע באדם הסובל ממנו?

פחד קיומי אינו תגובה לאיום חיצוני או מוגדר, אך הוא משתלט על האדם באופן שלא מאפשר לו לעסוק בשגרת היום־יום ופעמים רבות פוגע ביכולת לעבוד. חרדה קיומית יכולה לפגוע בילדים ובמבוגרים כאחד, ולרוב מעסיקה גם את סביבתו של האדם הנדרשת לסייע לו ולהרגיע אותו.

אדם הסובל מההפרעה אינו מצליח לנהל את חייו באופן תקין, הוא יתקשה להתמיד בעבודה, לקום בבוקר, לנהל מערכת יחסים זוגית או משפחתית. אנשים הסובלים מחרדה יתקשו לנהל מערכות יחסים של שיתוף ויכולים להיות מסוגרים ומתבודדים או לחלופין אובססיביים ושתלטניים המרוכזים בעצמם.

חרדה זמנית עקב מצב חיצוני או תקופה מאתגרת בחיים הם מצבים שיכולים לקרות לכל אחד בשלב כלשהו, אך כשהתחושות מתגברות לאורך זמן – מדובר בבעיה המצריכה טיפול.

חרדה קיומית תמונה

חרדה קיומית – 10 גורמים העלולים להביא אדם למצב של משבר קיומי

החרדה בדרך כלל קשורה לאופיו של האדם, לעברו, לסביבתו ולאירועים הקורים לו בהווה. ישנם גורמים שונים וטריגרים העלולים להביא להתפתחות של חרדה קיומית:

1. חוסר מימוש עצמי
2. תקופות של משבר
3. דיכאון לאורך זמן
4. מצוקות רגשיות
5. נטישה בגיל מוקדם
6. מוות של אדם קרוב
7. גירושים
8. שינויים משפחתיים
9. פיטורים
10. סיום לימודים והצורך למצוא את הכיוון לקריירה

בעקבות תקופות של משבר, אנשים לעיתים חשים ביתר שאת פחד קיומי מהמוות, אך מדובר בתחושות טבעיות כיוון שאנו מודעים לכך שאיננו חסינים בפני המוות, ולרוב אנו מתגברים על החשש ומנהלים חיים פוריים, בונים משפחות ונהנים לחיות.

כשאדם לא מצליח להשתחרר מהחשש מהבאות והפחד הופך לעיסוק אובססיבי ולשיתוק – מדובר במשבר קיומי שיש צורך לפתור.

דרכי התמודדות אפשריות עם פחד קיומי

ישנן צורות שונות של התמודדות שאנשים ברחבי העולם עושים בהן שימוש כדי להרגיש פחות לבד, ליצור חוויה של שיתוף, הרגשה של התמודדות עם החיים כקבוצה.

כשהאדם נולד הוא גדל בתוך משפחה שעוטפת אותו והוא לא נדרש להתמודד לבדו, לפחות בגיל מוקדם. בהמשך ישנן מסגרות שהאדם גדל ומתפתח בתוכן, ובבגרותו הוא נדרש לעמוד בזכות עצמו.

ישנם אנשים הבוחרים באורח חיים הסומך על השגחה עליונה, השתייכות לארגון, לאידיאולוגיה, לקבוצה, לטקסים, יצירת אומנות או הצלחה ליצור מערכת יחסים זוגית של שיתוף. התחושה שאדם הוא חלק מהאנושות או מקבוצה הומוגנית המתנהלת יחד מבחינה חברתית ורוחנית מסייעת לו להתמודד עם הידיעה שבסופו של דבר חייו יסתיימו, והוא לא עסוק בכך.

רוב האנשים חיים עם רצון למצות היטב את הזמן, להגשים שאיפות, לבלות ולהטביע את חותמם, אך מי שחי בחרדה קיומית רואה רק את הסוף ואת חוסר התוחלת והתועלת בכל השאר.

אילו שיטות מומלצות עבור טיפול בחרדה קיומית?

במקרים שבהם הפחד הקיומי משתלט על האדם ופוגע בתפקודו חשוב לפנות לטיפול רגשי שיזהה את הבעיה, יאבחן וייתן מענה שיביא לשיפור איכות החיים.

ישנם סוגים שונים של טיפול רגשי המיועדים לשנות את דפוסי החשיבה ולספק כלים להתמודדות עם מצבי החרדה. טיפול רגשי יאפשר למטופל להצליח לעבד את המחשבות המשתלטות עליו ולהביא לרגיעה. להלן 3 שיטות טיפול המתאימות במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם חרדה קיומית:

טיפול קוגניטיבי־התנהגותי (CBT) ממוקד הוא אחת מהאפשרויות לסיוע בחרדה, כיוון שהוא מתמקד בהווה, ונותן מענה לתחושות ולהתנהגויות שעולות במהלך היום־יום. המטרה היא הפחתה של התסמינים ויכולת לשנות את הגורמים המהווים טריגר מחשבתי ורגשי להתפתחות החרדה. המטופל לומד ליישם טכניקות הרגעה והתייחסות לאירועים שונים העולים במהלך שגרת יומו במטרה ליצור תגובה פרודוקטיבית ולא משתקת. הטיפול כולל סדרת מפגשים על מנת להצליח ליישם בהדרגה את שיטות התגובה והחשיבה ולאמץ אותן.

• שיטה נוספת היא טיפול פסיכולוגי דינמי המנסה להתחקות אחר מקור התחושות הגורמות לפחד קיומי, ראייתם באופן אחר במטרה להביא לנטרול השפעתם על ההווה. מדובר בטיפול ארוך טווח אך יתרונו בכך שהוא מייצר שינוי עמוק ומציף אירועים מהתת־מודע החבויים עמוק בנפש.

• ישנן שיטות נוספות וממוקדות עבור טיפול בחרדות ובפוביות מסוגים שונים של אימון מוחי כמו ביופידבק או נוירופידבק.

* לעיתים יש צורך להיעזר באופן זמני בשילוב של תרופות נוגדות דיכאון ולפעמים גם בתרופות נוגדות חרדה במהלך הטיפול הרגשי. התרופות, הניתנות על ידי פסיכיאטר, מיועדות להפחית את תסמיני החרדה והדיכאון וליצור שיתוף פעולה לצורך טיפול יעיל בחרדה קיומית.

בטיפולים רגשיים יש חשיבות רבה לקשר שנוצר בין המטופל ובין הפסיכותרפיסט ולחיבור המאפשר שיתוף ונינוחות. לצורך הצלחת הטיפול מומלץ לבדוק שיש תחושת חיבור וביטחון ביכולת להביא לשינוי.