פחד מחושך

האם ניתן להתמודד עם חרדה מחושך, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד מחושך ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפוביה מחושך מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

פחד מחושך איור

לגרש את החושך

פחד הוא חלק מהחיים של כולנו, והוא לא בהכרח רע. הפחד גורם לנו להיות יותר ערניים, יותר אחראיים, להיזהר מסכנות והוא מנגנון הישרדותי חשוב. נכון, לפחד זה לא נעים ולפעמים גם מגביל, אבל כמבוגרים אנו בדרך כלל מצליחים להתמודד עם התחושה ולנהל את חיינו ללא הפרעה.

בניגוד לפחד רגיל והגיוני מחושך יש גם פחד אחר מחושך, שאינו קשור לסכנה אמיתית או לזהירות סבירה שכולנו חיים איתה, זהו פחד עוצמתי, קיצוני, ללא סיבה ממשית וללא פרופורציה. הוא יכול להתיש את האדם, לפגוע בתפקוד שלו ובאיכות חייו.

מאפיינים של פוביות בכלל ופוביה מחושך בפרט

פחד קיצוני מדבר מסוים שיכול להיות משתק וללא איום ממשי הוא פוביה, ויש פוביות שונות בקרב ילדים ומבוגרים הפוגעות בתפקוד שלהם. יש פוביות מבעלי חיים, ממצבים, מחפצים, מפעולות רפואיות ועוד רבות. אנשים המתמודדים עם פוביה יימנעו ככל יכולתם מפגישה עם הדבר שממנו הם כה מפחדים וחרדים, גם אם ההימנעות פוגעת בהם.

למשל: אדם החרד מטיסות ינסה להימנע ככל יכולתו מהצורך לטוס, גם אם הדבר יעלה לו במשרתו המצריכה טיסות במסגרת העבודה. אדם שיש לו פוביה מכלבים יתקשה לצאת מהבית לרחוב שמא יפגוש בכלב, דבר הפוגע באיכות חייו וגורם לו להתבודד. הימנעות ממה שמפחיד ומבעית פוגעת בתפקוד, פוגעת במערכות יחסים, בתעסוקה, בזוגיות ומחבלת במיצוי הפוטנציאל של האדם.

תסמינים של פוביות מסוגים שונים, כמו פוביה מחושך, דומים לתסמיני חרדות וכוללים תחושת חנק בגרון, כאבים בחזה, יובש בפה, קשיי נשימה, עלייה בקצב הלב, סחרחורת, תחושת אסון העומד להתרחש ועוד.

מדוע אנשים מסוימים חשים חרדה מחושך?

בני האדם פעילים ביום וישנים בלילה, זהו טבע האדם וכך חיו אנשים מאז ומתמיד. העידן הטכנולוגי והיכולת להאיר את החושך הביאו לשינוי בפעילות בני האדם וכך אנו יכולים להישאר ערים ולהיות פעילים גם בשעות החושך. אבל לחושך יש מאפיינים שיכולים לגרום לחשש אצל לא מעט אנשים, אשר פוחדים מחוסר היכולת לראות היטב, מהשקט המאיים או מאירועים העלולים להתרחש בשעות העלטה.

יש אנשים שעבורם החושך מהווה איום, הוא גורם להם לחוש סכנה, בעתה, פחד לא רציונלי שאינם מסוגלים להתמודד איתו. פוביה מחושך (ניקטופוביה) היא תופעה שבה קיים פחד לא רציונלי במצבים של סביבה חשוכה עד כדי חוסר יכולת לתפקד ופגיעה משמעותית באיכות החיים.

כיוון שאין דרך להימנע מהחושך, שנמצא סביבנו חלק מהיממה, הפחד מהחושך אצל ילדים ומבוגרים עלול לגרום להפרעות שינה, לפחד להישאר לבד, להימנעות מכיבוי אורות ועוד.

השפעות שליליות של פחד מחושך אצל מבוגרים

הפחד מהחושך הוא דבר טבעי, שכן אנו רואים פחות טוב באפלה, החושים שלנו מתחדדים, אנחנו חוששים ממה שאיננו יכולים לראות ולכן חשים פחות מוגנים. פחד מחושך מאפיין ילדים, אבל יש גם לא מעט מבוגרים שלא הצליחו להתגבר על הפחד הזה ופיתחו פוביה שמפריעה להם בהתנהלות היום־יומית. מהחושך קשה להימנע כיוון שהוא נמצא איתנו וסביבנו, וכמבוגרים אנחנו נדרשים להימצא בחוץ בלילה, לצאת לבלות בחושך, לקום לילדים ולתינוקות בלילה.

אנשים שסובלים מפוביה מחושך נתקלים בקושי גדול ובמצוקה גם מהפחד עצמו וגם מהידיעה שאולי יצטרכו להתמודד עם הימצאות בחושך, לכן הם נמנעים מלכבות את האור כל הלילה ולפעמים מתקשים להירדם. הפרעת חרדה זו יכולה לשבש את החיים ולגרום סבל אם היא לא מטופלת, ויש דרכים לטפל בכך ולשפר את איכות החיים.

פחד מחושך תמונה

החושך הוא לא זירת הפעולה של האדם

הפחד מפני החושך הוא חלק מהאבולוציה של בני האדם. אנשים הם יצורים שמיועדים להיות בפעילות ביום ולישון בלילה. העיניים שלנו מותאמות לראייה באור יום וכך גם תפקודים נוספים בגוף. מאז ומתמיד בני האדם חשו בטוחים יותר באור יום, כשהם יכולים להיות בשליטה ולראות את סביבתם, ולעומת זאת החושך נתפס כסביבה מאיימת.

אומנם עם התפתחות החשמל והיכולת להדליק תאורה בחושך אנו יכולים להתגבר עליו, אך מי שסובל מפחד מהחושך יתקשה להימצא בחושך גם זמן קצר ויחשוש מהאפשרות להיקלע למצב שהוא נאלץ להיות בחושך.

פחד מחושך אצל ילדים לעיתים מצריך טיפול מקצועי

רוב הילדים פוחדים מחושך בשלב זה או אחר בחייהם, ורוב ההורים ודאי נתקלו בבקשה להשאיר אור בחדר הילדים בלילה, ללוות את ילדם בלילה לשירותים או בדרישה לישון עם ההורים במיטה.

לילדים ישנם פחדים שונים, חרדת נטישה בהגיעם לגן בבוקר, פחד מזרים, פחד ממפלצות, ממכשפות ועוד. הורים לא פעם מוצאים עצמם בדילמה אם לילד יש באמת חרדות או שהוא רק מתפנק. האם לתת לילד להתמודד כדי שיתגבר על הפחד או שצריך לטפל בפחד אמיתי ומשתק.

ילדים גם עלולים להביע את הפחדים שלהם בבכי, בהרטבת לילה, בהיצמדות להורים ובהימנעות, ואם הדבר מפריע לתפקוד והופך לבעיה בהתנהלות השגרתית, כדאי לברר אם מדובר בפוביה שמצריכה טיפול בחרדות.

איך מתגברים על הפחד מהחושך?

אצל ילדים ההבנה שיש פחדים יכולה להיות מובנת יותר, כיוון שעולם הדמיון שלהם מפותח והם עלולים לחשוב שיש סכנה ממפלצות מתחת למיטה, מדרקונים ומהלא נודע. מבוגרים הסובלים מפוביה יודעים שאין מפלצות, יודעים שהפחד אינו הגיוני ולכן הוא עמוק וקשה יותר להתמודדות ומצריך טיפול מקצועי כדי להבין את הסיבה לכך.

סוגי טיפול בפחדים שונים כולל פחד מחושך

כדי לטפל בפחד מחושך אפשר להיעזר בטיפולים רגשיים המיועדים לסייע במקרים של פוביות וחרדות, בהם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בחרדה, טיפול דינמי, טיפול בחשיפה ומניעת תגובה (ERP) או טיפול בביופידבק. במקרים של חרדה קשה ניתן לשקול שילוב של טיפול תרופתי.