היפוכונדריה

האם ניתן להתגבר על היפוכונדריה, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בהיפוכונדריה ומדוע חשוב להתחיל לטפל בהיפוכונדריה מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

היפוכונדריה איור

היפוכונדריה – מה זה חרדת בריאות?

היפוכונדריה מוגדרת כדאגה כפייתית מפני מחלות קשות וחשש שכל תסמין גופני מצביע על מחלה רצינית. אומנם כולנו חוששים מדי פעם ממחלות, לפעמים אנו עלולים לדאוג שכאב כלשהו עלול להיות תסמין של משהו חמור יותר, אך הדאגה הזאת אינה משבשת את חיינו. כשאדם חושש פעמים רבות שהוא חולה ומביע דאגה, אנשים נוטים לכנות אותו היפוכונדר.

מה זה אומר להיות היפוכונדר? היפוכונדר הוא אדם שעסוק כל הזמן בחיפוש אחר מחלות ותסמינים לבעיות בגופו. אדם כזה יפנה לרופאים לביצוע בדיקות עד כדי פגיעה בתפקוד היום־יומי שלו.

אנשים הסובלים מחרדת בריאות משוכנעים שיש להם בעיה גופנית ומחלה סופנית, ועסוקים בקריאת מידע רב על נושאים בריאותיים שרק מוסיפים להם חששות ו"תסמינים". גם כאשר מגיעות תוצאות בדיקות השוללות כל בעיה הם משוכנעים שהרופאים טועים או שהם ימצאו תסמינים חדשים וחששות שיצביעו על בעיה אחרת בתוך זמן קצר.

למעשה, אנשים הסובלים מהיפוכונדריה מחפשים מידע כדי לאשש את חששותיהם אך הדבר רק מגביר את הביטחון שלהם שהם חולים קשה ושיש צורך לבצע בדיקות לגילוי ה"מחלה".

האם היפוכונדריה נחשבת הפרעה נפשית?

היפוכונדריה היא הפרעה פסיכיאטרית והאבחון שלה נעשה על ידי אנשי בריאות הנפש כמו פסיכיאטרים או פסיכולוגים. כשעוצמת החששות משבשת את החיים והאדם עסוק במחלות, בתסמינים, בבדיקות ובביקור אצל רופאים ללא הימצאות מחלה אמיתית – יכול להיות שמדובר בהיפוכונדריה.

אומנם השנים האחרונות הביאו להתפשטות נגיף עולמי ולעיסוק נרחב בתסמינים ובבדיקות, אך היפוכונדרים חיים כך באופן קבוע. תקופה זו יכולה להיות קשה יותר ומלחיצה עבור מי שסובלים מההפרעה, והם רואים בכך הוכחה לחרדותיהם. ההפרעה קשורה בדרך כלל לחרדות, והסובלים ממנה לרוב גם בעלי בעיות נפשיות נוספות.

לפעמים אנו שומעים על מקרים שבהם אדם התלונן על תסמינים שונים והרופאים התעלמו ובסופו של דבר התגלתה מחלה קשה. זהו בדיוק התסריט של היפוכונדר – לחשוש כל הזמן שקיימת אצלו או אצל בני משפחתו מחלה סמויה שהרופאים והבדיקות לא מגלים והיא מחמירה והולכת.

היפוכונדריה – 6 תסמינים של חרדת בריאות

כיצד ניתן לדעת שאדם סובל מחרדת בריאות וכדאי להפנות אותו לקבלת טיפול בהיפוכונדריה?

1. אנשים הסובלים מההפרעה נוטים לייחס לכל כאב קטן סימן להימצאות של מחלה קשה וסימנים לקטסטרופה. למשל כאב בחזה ייראה כמו התקף לב, כאב ראש מיד יעלה חשש מהתפתחות גידול בראש, שיעול מיד ירמז על סרטן בריאות וכן הלאה.

2. אנשים הסובלים מהיפוכונדריה מבקרים אצל רופאים בתדירות רבה מאוד עם בקשות חוזרות ונשנות להפניה לבדיקות, גם בדיקות פולשניות, כואבות ויקרות שלא לצורך.

3. היפוכונדרים נחשפים למידע רב על מחלות, הם עסוקים בחיפוש אחר סימנים המעידים על בעיה ומפרשים זאת בעצמם. היפוכונדר משכנע את עצמו שיש לו תסמינים המצביעים על מחלה ולפעמים מגיע עם האבחנה העצמית לרופאים בבקשה לבדיקות שיאששו אותה. החיפוש הבלתי נגמר אחר מידע ברשת מספק שפע של תוצאות שהאדם הסובל מההפרעה רואה כהוכחה לחששותיו, דבר שגורם לו לחרדה גדולה עוד יותר.

4. הסובלים מחרדת בריאות חוששים לבריאותם ולפעמים גם לבריאות בני משפחתם ומפנים אותם לרופאים ולבדיקות אין סופיות.

5. השיח סביב נושאי מחלה ותסמינים הופך להיות מרכז העניין במשך תקופה של מספר חודשים.

6. ביצוע בדיקות גופניות באופן עצמאי בתדירות גבוהה כגון מדידת לחץ דם, דופק וחום.

היפוכונדריה תמונה

האם זה מסוכן להיות היפוכונדר?

אנשים תוהים איך להפסיק להיות היפוכונדר, האם ניתן להחלים מכך והאם ההפרעה יכולה להיות מסוכנת. היפוכונדריה כשלעצמה אינה מסוכנת ומדובר בחרדה שמלווה בעיסוק בלתי פוסק בבריאות. הבעיה הגדולה ביותר היא הפגיעה בתפקוד התקין של האדם, פגיעה בעבודה, וערעור היחסים עם החברים ובני המשפחה.

לפעמים יש גם הוצאות כספיות על בדיקות רפואיות פרטיות שהרופאים אינם מפנים את האדם כיוון שהם לא רואים בכך צורך. יש בזבוז זמן רב על ביקור אצל רופאים, על בדיקות, קריאת מידע רפואי ואבחון עצמי.

כמו כן, חשוב לוודא שאין בעיה רפואית אמיתית המסתתרת מתחת לשלל החששות, שכן חרדה תמידית יכולה לאורך זמן לפגוע בבריאות וליצור נבואה המגשימה את עצמה.

שיטות טיפול מקצועי בהיפוכונדריה בישראל

טיפול בהיפוכונדריה הוא טיפול נפשי לכל דבר כיוון שמקור ההפרעה הוא נפשי וכולל חרדות ולפעמים הן חלק מבעיות נפשיות נוספות כמו OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) ודיכאון. הסיבות להתפרצות ההפרעה יכולות להיות אירוע עבר קשה, מחלה קשה בילדות, התעללות בעבר, מוות או מחלה קשה של אדם קרוב, חיקוי של הורים חרדתיים ועוד.

ישנן כמה שיטות טיפול בהיפוכונדריה המתבצעות על ידי אנשי מקצוע. אחת מהן היא טיפול דינמי המיועד לגלות את שורש הבעיה והסיבה שגרמה לו לפתח חרדת בריאות. פעמים רבות מדובר בסיבה מודחקת שיש צורך לגלותה בטיפול פסיכותרפיה מעמיק, המנסה להתחקות אחר אירועים שקרו בעבר ואולי השפיעו על התפתחות החרדה.

עם זאת, יש להבין כי היפוכונדרים בטוחים שהם סובלים מבעיות רפואיות אמיתיות ולא מבעיה נפשית של חרדת בריאות ולוקח זמן לגרום להם לראות זאת. מבחינתם עצם הסיווג שלהם כבעלי הפרעה נפשית פוגע בהתייחסות למחלותיהם הגופניות באופן רציני.

שיטת טיפול נוספת בהיפוכונדריה היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) המתמקד בבעיה ובפתרון נקודתי בהווה, תוך מתן כלים לראייה שונה ולשליטה ברגשות השליליים. המטרה היא שינוי דפוסי חשיבה ומציאת דרכים לראות את המציאות באופן שקול יותר.

בנוסף לטיפולים אלה ניתן להסתייע בשיטות לדמיון מודרך ומיינדפולנס אשר יכולות להרגיע את החרדה ולהביא להתבוננות בחששות באופן שונה. במקביל לטיפולים נפשיים יש לפעמים גם שימוש בכדורים נוגדי דיכאון היכולים להפחית את תסמיני החרדה.

היפוכונדריה – טיפול עצמי בחרדת בריאות

אנשים רבים שואלים את עצמם איך להפסיק להיות היפוכונדרים והאם ניתן לטפל בחרדת בריאות.

במצבים של היפוכונדריה, טיפול עצמי יכול לסייע למתן את החששות ולשפר את התפקוד היום־יומי. מומלץ לשוחח עם רופא שסומכים עליו ולהחליט על בדיקות כלליות תקופתיות. כמו כן, כדאי להימנע מחשיפה למידע רפואי בספרים ובאמצעי המדיה, שרק מגבירים את החרדה ומייצרים חששות.