חרדת נהיגה

האם ניתן להתגבר על פחד מנהיגה, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בחרדת נהיגה ומדוע חשוב להתחיל לטפל בחרדת נהיגה מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.

חרדת נהיגה איור

כיצד באה לידי ביטוי חרדת נהיגה או נסיעה ברכב?

חרדת נהיגה היא חרדה מתמשכת ועוצמתית מפני האפשרות לנהוג ברכב או לנסוע ברכב עם אדם אחר. פחד מנהיגה בא לידי ביטוי בדרכים ובדרגות חומרה שונות – ישנם אנשים שיחששו לנהוג בכביש מהיר, לנהוג הרחק מהבית או לנהוג בשעות העומס. אחרים יחששו לעבור בין נתיבים. אחרים לא יהיו מוכנים כלל לנהוג ברכב. במידה והם כן נוהגים, הם עשויים לנהוג לאט, להיצמד לשוליים ולבלום באופן מוגזם ותדיר.

פחד מנהיגה מוביל לנהיגה מסוכנת או לחילופין להימנעות שמגבילה את אורח החיים ואת התפקוד, ויכולה לפגוע בעניינים הקשורים לעבודה, למגורים, למשפחה ולחיי החברה. ניתן לטפל בחרדה מנהיגה באמצעות טיפול רגשי, כמו טיפול CBT, טיפול ERP וטיפול בביופידבק. ניתן לשלב במידת הצורך גם טיפול תרופתי. בכל מקרה על-מנת להתגבר על הבעיה יש צורך להיחשף למצבי נהיגה שונים ולתרגל את הנהיגה בפועל ובאופן הדרגתי.

15 תסמינים שכיחים של פחד מנהיגה

אנשים המתמודדים עם פחד מנהיגה עלולים לסבול מטווח רחב של תסמינים התנהגותיים, רגשיים, קוגניטיביים וגופניים. להלן רשימת התסמינים של חרדת נהיגה:

1. הרגשת חרדה, חוסר אונים, חוסר שליטה וחוסר מנוחה בעת נהיגה, לקראת נהיגה או בעת מחשבה על נהיגה
2. קשיי ריכוז בנהיגה
3. קשיי התמצאות בכביש
4. הימנעות מנהיגה בכבישים מהירים או מנהיגה בשעות העומס
5. נהיגה רק בשעות הלילה או נהיגה רק בסמיכות לבית
6. הימנעות מנסיעה ברכב עם אנשים אחרים
7. הימנעות כללית מנסיעה ברכב בלי תלות במי הנהג
8. התנהגות מתגוננת וחרדתית בעת נסיעה ברכב בו נוהג אדם אחר, כמו אחיזה נואשת בכיסא והטיית הגוף לצד ימין
9. ביעותי לילה העוסקים בנהיגה ובתאונות דרכים
10. הופעת מחשבות טורדניות בנוגע לאירועים קשים שעשויים להתרחש בזמן הנהיגה
11. כאב ולחץ בחזה, בצוואר ובגב בעת נהיגה
12. קשיי נשימה
13. עלייה בדופק
14. הזעת-יתר
15. סחרחורת

גורמים נפוצים המובילים להתפתחותה של חרדת נהיגה בכבישים מהירים

חרדת נהיגה בכבישים מהירים עשויה להתפתח בעקבות מספר גורמים, ואלו העיקריים והנפוצים שבהם:

• חוויה טראומטית קודמת, ובפרט תאונת דרכים
• צפייה בתאונת דרכים במציאות או בטלוויזיה
• חוסר ביטחון בכישורי הנהיגה האישיים
• הכרות עם אדם שעבר תאונת דרכים, כמו חבר או קרוב משפחה
• הנטייה התקשורתית והחברתית לעסוק בקטל בכבישים
• אישיות חרדתית והפרעות חרדה קיימות, לרבות אגורפוביה

חרדת נהיגה תמונה

האם חרדת נהיגה היא נבואה שמגשימה את עצמה?

אנשים בעלי חרדת נהיגה נהנים מעצמאות מופחתת וסובלים מתלות מוגברת באחרים או בתחבורה ציבורית. הימנעות מוחלטת מנהיגה או הימנעות חלקית מגבילות אותם ואת ההזדמנויות שלהם בחיים. החרדה פוגעת בתפקוד שלהם במספר תחומים ויוצרת אילוצים מיוחדים.

חמור מכך, חרדת נהיגה עלולה להוביל לחוסר שליטה ברכב ולנקיטת זהירות מוגזמת בעת הנהיגה. אלו יובילו בתורם לביצוע שגיאות בנהיגה ולנהיגה מסוכנת ומסכנת-חיים. באופן זה הפחד מנהיגה או מתאונות דרכים עלול במקרי קיצון להיות בגדר נבואה שמגשימה את עצמה, לכן יש לטפל בו באופן יעיל ומהיר.

4 סוגי טיפול בחרדת נהיגה שניתן לקבל בישראל

נהוג לטפל בפחד מנהיגה באמצעות טיפול רגשי מסוגים שונים. במקרים חמורים נשקל גם שימוש בטיפול תרופתי. להלן הטיפולים היעילים ביותר עבור טיפול בחרדת נהיגה:

1. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול קצר וממוקד המתרכז בבעיה מסוימת הקיימת בהווה. במסגרת הטיפול, מטפל CBT או מטפלת CBT יעזרו למטופל לאתר דפוסי חשיבה הקשורים לחרדת הנהיגה איתה הוא מתמודד, וגורמים להתפתחותם של דפוסי התנהגות והימנעות שמנציחים את החרדה ועשויים להוות סכנה ממשית בעת נהיגה. לאחר זיהוי הדפוסים, איש המקצוע יעזור למטופל לאתגר אותם ולערער עליהם, מתוך הבנה שהם מזיקים ולא מועילים, ומתוך מטרה להיפטר מהם. לבסוף הוא יעזור למטופל לסגל דפוסים חדשים ומועילים וליישם אותם תוך חשיפה הדרגתית למושא החרדה ותוך שימוש בטכניקות להרגעה עצמית.

2. חשיפה ומניעת תגובה (ERP) – טיפול התנהגותי בחרדת נהיגה, במהלכו המטופל נחשף למושא הפחד שלו, אך נמנע מליישם דפוסי הימנעות והגנה שמטרתם לעזור לו להתמודד עם המצוקה שהוא חש. באופן זה החרדה שוככת עם הזמן, והמטופל רואה שהוא יכול להתמודד עם חרדה ולווסת את רגשותיו גם מבלי לחזור על אותם דפוסי התנהגות מזיקים.

3. טיפול בביופידבק – טיפול במהלכו קצות אצבעותיו של המטופל מחוברות לחיישנים, שמחוברים למחשב, ומודדים נתונים פיזיולוגיים כמו טמפרטורה, דופק וקצב נשימות לדקה. את המידע החיישנים מעבירים למחשב, שקולט אותו וממיר אותו למידע ויזואלי, המוצג על גבי מסך המחשב. המטופל צופה במידע ובשינויים הנערכים בו בעת שהוא נחשף למושא החרדה ותגובותיו הפיזיולוגיות משתנות. הוא לומד ליישם טכניקות של הרפייה והרגעה עצמית, ובוחן את השפעותיהן על אותן התגובות. כך הוא מבין שהוא לא חסר שליטה או חסר אונים, ושביכולתו להשפיע על תגובות הגוף שלו, מה שעוזר להחזיר לו תחושת שליטה עצמית. ככל שמתקדם הטיפול בחרדת הנהיגה, כך משתדרגת היכולת שלו לשלוט בעצמו ובחרדה, עד שהוא מסוגל לעשות זאת היטב גם מחוץ למסגרת הטיפול.

4. טיפול תרופתי – טיפול באמצעות תרופות נוגדות-דיכאון ממשפחת ה-SSRI, שמעלות את ריכוזו של המוליך העצבי סרוטונין ומפחיתות תסמינים של חרדה, כאב ודיכאון. בין תרופות אלו ניתן לציין תרופות פופולאריות כגון ציפרלקס ופרוזאק. אפשרות נוספת היא שימוש קצר-מועד בתרופות נוגדות-חרדה ממשפחת הבנזודיאזפינים, כמו ואבן וקסנקס. יש להיזהר מנטילת-יתר של תרופות אלו ומשימוש ארוך-טווח בהן, וזאת בגלל שהן ממכרות במיוחד ומעוררות תסמיני גמילה קשים.

איך להתגבר על פחד מנהיגה?

בנוסף לפנייה לטיפול מקצועי, ישנן דרכים להשתחרר מחרדת נהיגה גם באופן עצמאי. נסו את העצות הבאות בשביל להצליח להתגבר על פחד מנהיגה:

• השתמשו בדמיון מודרך לפני שאתם נכנסים לרכב. דמיינו שאתם רגועים ושלווים בזמן הנהיגה, שאין שום התרחשות יוצאת-דופן ושהנהיגה עוברת בשלום ובהצלחה. למחשבות חיוביות יש השפעה גדולה על התפקוד, ההתנהגות וההרגשה, ובפרט כשהן מחליפות מחשבות שליליות וטורדניות.

• בשביל להשתחרר מחרדת נהיגה יש לנהוג בפועל. את התרגול כדאי לבצע באופן הדרגתי. ניתן להתחיל לנהוג בליווי אדם אחר או לחילופין לנהוג קרוב לבית. אט-אט ניתן להגדיל את רדיוס הנסיעה ואת משך הנסיעה.

• אם אתם מתמודדים עם חרדת נהיגה בכבישים מהירים, התחילו בלנהוג בכבישים עמוסים פחות, בכבישים עם פחות נתיבים או התחילו בלנהוג בזמנים פחות עמוסים. עם הזמן תוכלו לנהוג גם בשעות העומס בכבישים עמוסים ובעלי יותר נתיבים.

• כדאי לדאוג שהאווירה באוטו תהיה מזמינה, בטוחה, מרגיעה ונעימה עבורכם. ניתן להשתמש במוזיקה מרגיעה בשביל להפחית מהחרדה. האזינו לשירים שאתם אוהבים במיוחד ושירו איתם. כדאי לדאוג גם לריחות נעימים ברכב.

• אמנם כבר יש לכם רישיון נהיגה, אבל אפשר לשקול לקחת מספר שיעורי נהיגה בתשלום. נוכחות מורה נהיגה עשויה להרגיע אתכם ולעזור לכם לתרגל את הנהיגה במצבים ובזמנים שונים. יכול להיות גם שמורה נהיגה יוכל לספק לכם עצות וטיפים בנוגע לנהיגה נכונה ורגועה.