המדריך הישראלי לחרדה » תרופות נגד חרדה
תרופות נגד חרדה
האם ניתן להתגבר על חרדות בעזרת תרופות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול תרופתי בחרדה ומדוע חשוב להתייעץ עם רופא בנושא כדורים נגד חרדה? כל זאת ועוד במדריך הבא.
ההשפעה של תרופות נגד חרדה על חיינו
מאז שנת 2020 וההשלכות ההרסניות של נגיף הקורונה, חוקרים צפו בעלייה המדאיגה של השימוש בתרופות לחרדה. אך האמת היא שאורח החיים העמוס במאה ה-21 תמיד היווה מקור לקשיים ולחצים ולריבוי של אנשים המשתמשים בכדורים נגד חרדות.
גורמים נוספים שגרמו לעלייה במקרים של דיכאון וחרדות הם המעבר הכמעט מוחלט לתקשורת שאינה פנים-מול-פנים, ברשתות החברתיות ובתצורת האונליין, כמו גם נטייה גנטית, טראומות מסוימות והימצאותן של מחלות נפש אחרות שמעוררות התקפי חרדה.
מי שחש בחרדה מתמשכת ולא פנה לטיפול רגשי אצל איש מקצוע, בשל חוסר זמן או חוסר מוטיבציה, עלול למצוא את עצמו מתפתה לעבר 'הפתרון הקל' שהוא נטילת תרופה נגד חרדה.
אך הצרה היא שהפתרון הקל והזמין עלול להיות לא יעיל, להעיק על אורח החיים בשל תופעות לוואי לא נעימות ואף להרע את החרדות, במיוחד כשהמצב יוצא משליטה או הופך לכרוני.
תופעות לוואי אפשריות של תרופות נגד חרדה
תרופה לחרדה הניתנת לבליעה באמצעות כדור, עוברת בכל מערכות הגוף שלנו ויש לה השפעות רבות הרבה מעבר לתחום שאליו היא נועדה.
בצורה זאת, כדור נגד חרדה הניתן למצבי חרדה ואף דיכאון – כמו פרוזק, לוסטרל, סרוקסט או ציפרלקס – גם אם ישכך את החרדה או הדיכאון, עלול להוביל לקושי מציק אחר לגמרי.
תופעות לוואי אפשריות של כדורים לחרדות:
• עייפות והפרעות בשינה
• פגיעה בריכוז וביכולת הקוגניטיבית
• חוסר שיווי משקל ונטייה לנפילה
• ירדה בחשק המיני
• בחילות, הקאות וחוסר תיאבון
• הזעה מוגברת ופעימות לב מוגברות
• פרכוסים ואפשרות להתקף פסיכוטי
כמובן שלא כל תופעות הלוואי מתקיימות אצל מי שנוטלים תרופה לחרדות, ועדיין, חשוב להיות מודעים לסיכון שאוצרת בתוכה הגלולה, ולהיות במעקב רפואי מתמיד כדי לגלות ולעצור בזמן מצבים שעלולים לסכן אתכם. כך או כך חשוב להבין: כמעט ואין תרופות נגד חרדה ללא תופעות לוואי כלל.
חסרונות מרכזיים בשימוש בכדורים נגד חרדות
מלבד תופעות הלוואי, קיימים חסרונות אחרים לשימוש בתרופות לחרדות:
• חלק מהתרופות בעלות רכיבים רעילים שבשימוש לא זהיר עלולים לסכן את המשתמש, ולכן צריך לבצע בדיקות ומעקבים רפואיים בזמן הנטילה.
• בשימוש קבוע, הגוף מתרגל לחומרים הפעילים המצויים בכדורים נגד חרדה ולכן הם אינם יעילים אם לא מגדילים את המינון.
• יש לנטילת תרופה לחרדות אפקט התמכרותי שפוגע באורח חייו של המשתמש והופך אותו לתלוי בה, כשהגמילה עלולה להיות קשה.
• לא תמיד ישנן תוצאות מהירות לטיפול תרופתי בחרדות, וישנם נוגדי חרדה שלוקח להם בין 60 ל-120 יום עד לשיפור במצב.
האם יש כדורים נגד חרדה ללא מרשם?
לעומת תרופות נגד חרדות שדורשות מרשם מרופא משפחה או פסיכיאטר, ישנם כדורים לחרדות בלי מרשם שניתן פשוט לקנות בבית המרקחת. חלק מתרופות אלו הן טבעיות וחלקן פשוט במינונים מוחלשים שאינם מסכנים את הנוטל אותן, גם ללא מעקב והוראה של רופא.
עם זאת, גם כדורים נגד חרדה ללא מרשם שנמצאו כיעילים לשימוש לתקופת זמן מוגדרת, כמו רסקיו ורגיעון, עלולים שלא להיות אפקטיביים בהתקפי חרדה קשים יותר או במצב חרדתי כרוני, והשימוש בהן מומלץ בעיקר כדי להקל על תסמיני חרדה קלים במצבים ספציפיים, כמו למשל לפני בחינה או ראיון עבודה.
מתי צריך טיפול תרופתי לחרדה?
כאמור, אם מדובר במצב נקודתי שבו אנו חוששים מחוסר תפקוד בשל חרדה, כמו לפני אירוע מסוים שמלחיץ אותנו, אז טיפול תרופתי לחרדות יכול לתת מענה טוב יחסית לאותו רגע.
אך אם הפרעת החרדה שלנו ממושכת, אפילו על פני תקופה של כמה שבועות, אולי כבר לא כדאי לנו להסתכן בכך שתופעות הלוואי האחרות של הכדורים ישבשו את אורח חיינו – ויפריעו לתפקוד שלנו בהיבטים אחרים.
מתי בכל זאת משתמשים בכדורים נגד חרדות במצבים כרוניים? במקרי הקיצון שבהם נדרשת פעולה ממוקדת של נוגדי חרדות, כמו אצל אדם שיש לו התקפי חרדה קשים וממושכים וצריך רגיעה מהירה לפני שיהיה ניתן למצוא לו טיפול מעמיק ואפקטיבי יותר.
כדורים נגד חרדה בשילוב עם טיפול רגשי
כדי לטפל בחרדה בצורה אפקטיבית במצבים כרוניים, יש לפנות לטיפול פסיכולוגי או רגשי כדוגמת CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) שבו יהיה ניתן לפתור את הגורמים שהניעו את החרדה מלכתחילה, כמו גם את ה'טריגרים' שמעוררים אותה בכל פעם מחדש.
אף על פי כן, כאשר אדם מצוי במצב של חרדות קשות והתפקוד שלו נפגע עד כדי כך שהוא לא יכול להתמיד בטיפול הרגשי, ההעדפה תהיה קודם כל לאזן ולהרגיע את החרדה דרך טיפול תרופתי בחרדה ורק לאחר מכן להמשיך בטיפול.
במצבים אחרים, שבהם החרדה פוגעת במוטיבציה להמשכיות הטיפול, ניתן להשתמש בכדורים נגד חרדות גם בתהליך הטיפולי עצמו, אך לרוב במינון נמוך ותוך שימת לב מוגברת להתקדמות הטיפול ולפתרון רגשי שאינו תלוי כדורים.
חשוב לומר כי השילוב בין התרופות והטיפול חייב להיות זהיר, כי ישנן תופעות לוואי לתרופות לחרדות הכוללות פעימות לב מוגברות שהן תסמין של חרדה, וזה עלול להחמיר את המצב במקום להקל עליו.
זכרו כי טיפול תרופתי בחרדה הוא פתרון זמני לטווח הקצר
לסיכום, כדור נגד חרדה אולי יכול לסייע לכם לעבור את המבחן כשאתם מרוכזים יותר, או לצלוח את ראיון העבודה בתחושה רגועה ונינוחה, אבל במצבים של חרדה כללית שנמשכת לאורך תקופה ואינה נקודתית, נדרש טיפול יעיל בהרבה.
חשוב לזכור שתרופות לחרדות למעשה מטפלות בתסמינים של התופעה, במקום לרדת לשורש המקור שלה – שהוא רגשי וספציפי עבור כל אחד והדברים שמעוררים אצלו את חרדה.
לפיכך, גם אם נדרשת התערבות תרופתית בתחילת הטיפול הרגשי, או באופן מבוקר במהלכו, עדיין התוצאה האפקטיבית ביותר תהיה טיפול פסיכולוגי או קוגניטיבי התנהגותי שיוכל לצייד אתכם בכלים המצויים בשליטתכם בלבד, לשיכוך החרדה ולאיזון מלא.