המדריך הישראלי לחרדה » פחד משינויים
פחד משינויים
האם ניתן להתמודד עם חרדה משינויים, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד משינויים ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפוביה משינויים מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
איך מתגברים על פחד משינויים?
בעידן המודרני החיים מתנהלים במהירות, יש עשייה רבה, אנשים נוסעים באופן קבוע ממקום למקום, עוברים מעבודה לעבודה, מעתיקים את מקום מגוריהם בתדירות גבוהה, עושים רילוקיישן עם המשפחה, מחליפים מערכות יחסים, משנים את מינם. כל אלה הם חלק מהחיים המודרניים של כולנו, ובעשורים האחרונים תהליכי השינוי הללו הלכו וגברו.
בעבר אנשים נהגו לגור במקום אחד, בקהילה אחת במשך רוב חייהם, עבדו במקום עבודה אחד כל חייהם עד היציאה לפנסיה, לא נסעו הרבה ולא החליפו בני זוג, אבל אלה היו הצרכים והחיים שהתאימו לאותו הזמן. היום החיים דינמיים יותר ונדרשת הסתגלות מהירה לשינויים.
מדוע אנשים מעדיפים את המוכר והידוע?
היום המציאות הרבה יותר מגוונת, אנו צריכים להתקדם ולא להישאר במקום אם אנחנו מעוניינים להצליח. יש אנשים ששינויים הם עבורם סיבה להתקדם ועושים אותם בשמחה ובהתרגשות לקראת החידוש, ויש אחרים שרואים בכך קושי וחשש גדול. היצר האנושי הטבעי שלנו נוטה להעדיף את הידוע והמוכר, כיוון שיש בכך ביטחון, נוחות, שגרה והרגלים.
בכל מקום מוכר יש פחות סכנה ופחות הפתעות. חוסר ודאות יכול ליצור חרדה, כיוון שכולנו זקוקים לאותו ביטחון, למקום המוכר, למסגרת וליכולת לשלוט במצב. פחד משינויים הוא תחושה טבעית והישרדותית אשר מבטיחה שהטריטוריה מוכרת וההתנהלות בה נוחה יותר.
חרדה משינויים קיימת אצל רוב בני האדם
רוב האנשים מרגישים חשש כלשהו בכניסה למסגרת חדשה, למקום עבודה חדש, לקשר חדש, אבל רוב האנשים לא נותנים לזה לעצור אותם ומוכנים לאתגר ולתקופת הסתגלות, בעוד אחרים נמנעים מלבצע שינויים בחייהם.
פחד נחשב לתכונה מגונה, אבל הפחד הוא מנגנון ששומר עלינו, הוא טבעי וקיים אצל רוב האנשים. הבעיה מתחילה כשהפחד מנהל אותנו ומונע מאיתנו לבצע שינויים שאנחנו רוצים או צריכים לעשות כדי לשפר את איכות החיים.
פחד משינויים הנובעים מבחירה לעומת מאילוץ חיצוני
ישנם שינויים שאין לנו שליטה עליהם, אירועים שקורים ואנחנו נאלצים להשלים איתם. פיטורים, גירושים, סיום מסגרות לימודים, שינויים במקום העבודה, יציאה לפנסיה ועוד. כשקורים שינויים שלנו אין שליטה עליהם אנו נאלצים להסתגל, אבל לעשות שינוי יזום מצריך אומץ ונחישות גדולים יותר.
גם שינויים שנכפים עלינו יכולים לגרום לחרדה משתקת ולזמן ארוך להסתגל, לשיתוק או אף למצוקה נפשית. חרדה משינויים יכולה לגרום לאנשים סבל רב כיוון שהם צריכים לשנות או רוצים לשנות כדי להתקדם או כדי לשפר את חייהם אבל נמנעים מכך.
שינוי משמעותי הוא בהחלט תהליך המחייב התמודדות
כל שינוי בשגרה המוכרת שלנו יכול להיות סוג של התמודדות. יש אנשים ששינויים גורמים להם לתחושת התחדשות ומרץ להתקדם, ואחרים נכנסים למגננה ומתכווצים. הפחד להגיע למקום עבודה חדש, להכיר אנשים חדשים, להתחיל תפקיד חדש, לסיים זוגיות לא מספקת, לשנות תחום עיסוק, להכיר בני זוג חדשים – כל אלה מצריכים התמודדות עם הלא מוכר ועם חוסר ביטחון.
עבור אנשים רבים הפחד משינוי הופך לקושי הבא לידי ביטוי בחרדה, בחוסר ביכולת קבלת החלטות, בחוסר מימוש עצמי, תסכול וחוסר אונים. התסכול עולה ככל שאנשים בסביבתנו עושים שינויים רבים בחייהם, מתקדמים, מצליחים בעוד שהחרדה גורמת לנו להישאר באותו מקום שאינו מתאים לנו עוד.
לא לתת לפחד משינויים לנהל את החיים
כל אחד חווה פחד – מכאב, מנטישה, מלהיות לא אהוב, אבל חרדה היא בעלת עוצמה גדולה יותר ועלולה לשתק. הפחד הוא מנגנון הישרדותי המתריע מפני סכנה מסוימת וברורה, אך אם החרדה נמשכת לאורך זמן מעבר לסיבה נקודתית וגורמת לשינוי התנהגותי או לאי־עשייה, זהו מצב שצריך לטפל בו.
כדי שהפחד משינויים לא ינהל את החיים ויגרום לחוסר שינוי, צריך להבין מאין הוא נובע ומה ניתן לעשות כדי לנהל אותו לצד העשייה.
ממה נובע הפחד משינויים?
האדם באופן טבעי מעדיף ודאות, וכבר כילדים למדנו שמסגרת מוכרת וידועה היא בטוחה יותר עבורנו. כילדים, המסגרת המשפחתית היוותה תמיד עוגן של יציבות וביטחון, וכשנאלצנו לשנות מסגרת או להגיע לסביבה חדשה הפחד היה שם. ייתכן שיש משקעים של אירועים שבהם מקום חדש או התנסות חדשה היו לא נעימים וגרמו לאנשים להימנע משינויים.
עבור רבים, החרדה משינויים נמצאת שם עמוק בפנים ונחשבת לתכונה שיש להסתיר, כיוון שהיא מעידה על חוסר ביטחון, על הערכה עצמית נמוכה, על חוסר יכולת לתקשר בקלות עם הסביבה. עם הזמן אנשים למדו שאת התכונה הזו צריך להצניע, אבל שילמו על כך בהדחקה, בחוסר שקט ובתסכול.
איך מטפלים בפחד משינויים?
כדי שניתן יהיה לטפל בפחד משינויים חשוב להבין מה גורם לחרדה הזאת, מה מעורר אותה. ייתכן שמדובר בחוויות עבר שליליות, בחוסר ביטחון, בדימוי עצמי נמוך או בחרדה אחרת, ובטיפול רגשי מנסים לפתור זאת.
כשחושבים על שינוי, פעמים רבות אנו מתארים לעצמנו את המקרה הגרוע ביותר שיכול לקרות והוא זה שמוביל את התחושה ואת הפחד. הפחד להגיע למקום עבודה חדש ולהיכשל, הפחד להישאר לבד אחרי עזיבת בן זוג, הפחד מבדידות ומאיבוד היכולת לחזור לאחור למקום המוכר.
טיפול רגשי ממוקד קוגניטיבי התנהגותי (CBT) שם דגש על איתור הרגשות והמחשבות המעוררים את התחושות של חרדה משינויים ושינוי התגובה כלפיהם. ההבנה של הפחד שמונע מאיתנו שינוי, מה הוא מספק לנו, מה המצב הרצוי לנו.
אנו יכולים לשנות את היחס אל הפחדים כשהם עולים בעזרת כלים לשינוי התגובה. המטרה בתהליך של טיפול CBT ממוקד בחרדות היא לחשוף את הפחד, לעמוד מולו, להבין איך הוא משפיע עלינו וכיצד נוכל לחולל שינוי בחיים למרות זאת.
במקרים שבהם יש אירועי עבר טראומטיים ייתכן שיהיה צורך בטיפול דינמי ארוך ומעמיק יותר במטרה לחשוף את הפחדים החבויים הפוגעים בתפקוד.