המדריך הישראלי לחרדה » פחד ממעליות
פחד ממעליות
האם ניתן להתמודד עם חרדה ממעליות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד ממעליות ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפוביה ממעליות מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
איך עוצרים את הפחד ממעליות?
פחדים הם חלק מהחיים במציאות מורכבת וזהו טבע האדם. כפי שאנשים שונים זה מזה, גם הדאגות שלהם, הפחדים והחששות שלהם שונים. רוב האנשים מצליחים לשלוט בפחדים ובדאגות כך שלא יפגעו בשגרת החיים שלהם. אבל יש פחדים ופוביות, כמו פוביה ממעליות, שהם חרדות מסוג שונה, חסרי היגיון, עמוקים ומשתלטים על החיים ומפריעים לתפקוד ולאיכות החיים.
פוביה (בעברית: בעת) היא חרדה קשה ממשהו אשר יכולה להפריע לשגרת החיים אף על פי שלרוב אין לה קשר לאיום ממשי על האדם. פחד הוא יצר הישרדותי חשוב השומר על האדם מפני סכנה ומזהיר אותו, אך כשלַפחד ממשהו אין קשר למציאות העכשווית, אין חשש מיידי והוא בלתי נשלט, כמו פחד ממעליות, זה יכול להיות גורם מפריע ולפגוע בתפקוד השגרתי.
פחד ממעליות יכול לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים
המעלית היא חלק משגרת חיינו, אבל אם נביט בכך לעומק הרי שמדובר בקופסה קטנה וסגורה המורמת על ידי כבלים באמצעות חשמל ויכולה לעלות לגובה של מאות מטרים. פחד מנסיעה במעלית או אפילו מכניסה למעלית יכול להפעיל אצל האדם סוגים שונים של חששות: חשש מחוסר שליטה, פחד מלהיות לבד במקום סגור או חרדה מתקלה שתקרה במעלית.
אדם החרד מנסיעה במעלית סובל מקושי, כיוון שבמקרים רבים אין מנוס משימוש במעלית, בעיקר באופן הבנייה לגובה בשנים האחרונות. לא תמיד אפשר יהיה להימנע מנסיעה במעלית והחלפתה במדרגות, דבר שיכול לגרום לחרדה ואף לדאגה מתגובת הסביבה.
פוביה ממקומות סגורים (קלסטרופוביה) יכולה לבוא לידי ביטוי גם בפחד ממעליות, יחד עם חשש שהמעלית תיתקע, שתהיה הפסקת חשמל, שהאדם ימצא את עצמו לכוד לבד או שהמעלית תיפול. לא מעט סרטים עושים שימוש במעליות שלעיתים קורות בהן תקלות, נפילות או הצורך לחלץ מהן אנשים, ומי שסובל מפוביה ממעליות ודאי רואה בכך אישוש לחששותיו.
פחד ממעליות מתבטא בהעדפה להימנע משימוש בה בכל הזדמנות, אך הוא יכול גם להתבטא בחרדה של ממש הכוללת מאפייני לחץ גופניים ורגשיים עד כדי איבוד שליטה. אנשים הסובלים מפוביה ממעליות עלולים להגיב בתחושות של קוצר נשימה, דופק מואץ, הזעה, בחילה ואף התקף חרדה.
פחד ממעליות רווח אצל לא מעט אנשים מבוגרים כמו גם בקרב ילדים, אשר מוצאים עצמם נתקלים במושא הפחד שלהם באופן תדיר בכל מקום.
פוביה ממעליות והשפעתה על האדם
ההשפעה של פחד ממעליות יכולה להיות משמעותית באורח החיים הקיים היום, שבו אנשים נדרשים להגיע למשרדים בבניינים גבוהים, למקומות בילוי, לפגוש חברים או למקום העבודה שלהם המצוי בקומה גבוהה.
עוד לפני הצורך להיכנס למעלית, עצם הידיעה שמצב כזה עלול לקרות יכולה לגרום לאדם להפעיל את מנגנוני ההישרדות שלו ואת אזעקת האמת, אף על פי שאין כל סכנה.
מה גורם לחרדה ממעליות?
פחד ממעליות יכול להיות תוצאה של התנסות קודמת בעבר שבה אדם נתקע במעלית או חווה אירוע שהפחיד אותו או ששמע על אירוע כזה שקרה למישהו אחר. חוויות טראומטיות יכולות לנבוע ממצב אמיתי שקרה, אך יכולות להיות פוביה שמעולם לא קרתה לאדם אך קיימת במחשבתו כאפשרות שתקרה לו.
להיתקע לבד במעלית חשוכה הוא אירוע שיכול לגרום לפוביה אשר תלווה את האדם שנים ארוכות, ובטיפול ניתן יהיה להשתחרר מהפחד. גם אם אדם לא חווה ממש מקרה שהביא לפחד הנוכחי, ייתכן שעצם השהייה במקום סגור שבו אין לאדם יכולת לצאת בכל רגע יכולה להיות עבורו מלחיצה.
במצבי פוביה וחרדות מסוגים שונים ייתכן שישנו מרכיב גנטי אשר מעלה את הסיכוי לכך. אדם שבמשפחתו יש מי שסובל מחרדה או מפוביה ספציפית עלול לסבול מכך גם הוא.
שיטות טיפול מומלצות בפחד ממעליות אצל ילדים ומבוגרים
יש מגוון שיטות לטיפול בחרדות השונות, וביניהן פחד ממעליות, אשר מיועדות לסייע לאדם להבין את הפחד, את מה שמפעיל אותו ואת הדרכים לשנות את התגובה החרדתית הקיימת.
אחת השיטות היעילות להתמודדות עם פוביות וחרדות היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), הפועל לשינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות הנוגעים למושא החרדה ואימוץ דפוסים יעילים וחיוביים יותר. בטיפול מתמקדים בפרשנות שהאדם נותן לנסיעה במעלית, למה שגורם לו ללחץ ולחרדה ומחליפים את הפרשנות כך שתביא להקלה ולתגובה רגועה יותר.
במסגרת טיפול CBT בחרדה ניתנים כלים לפרשנות חלופית, שימוש בדמיון מודרך, בתרגילי נשימה ובהרגעה עצמית בכל פעם שעולות מחשבות הגורמות לחרדה. במקרים חריגים וקשים במיוחד ניתן לשלב תרופות הרגעה לתקופה קצרה ביחד עם הטיפול הרגשי.
שיטה נוספת ויעילה לטיפול בפוביות היא חשיפה הדרגתית, שיחד עם טיפול רגשי יוצרת מפגש הדרגתי ומפוקח עם מושא החרדה, כך שלאורך זמן נוצרת ראייה חדשה של הדבר הגורם חרדה והבנה שהוא אינו מאיים או מסוכן. חשיפה הדרגתית גורמת למטופל להתמודד עם הפחדים שלו אך באופן איטי מהקל אל הקשה.
במקרה של חרדת מעליות מתחילים עם כניסה למעלית בלבד, בהמשך עלייה של קומה אחת עם אנשים נוספים ובהמשך עלייה ארוכה יותר, עלייה של קומה אחת לבד וכו'. המטרה היא להעלות את תחושת המסוגלות של המטופל ולהראות לו ששימוש במעלית לא צריך להסתיים בקטסטרופה כפי שהוא דימה במחשבתו.
לטיפולים רגשיים אלה יש הצלחה ביצירת שינוי משמעותי באיכות חייו של האדם ובהעלמת הפוביה שגרמה סבל ופגעה בתפקוד ובאיכות חייו.