המדריך הישראלי לחרדה » פחד מזוגיות
פחד מזוגיות
האם ניתן להתמודד עם חרדה בזוגיות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד מזוגיות ומדוע חשוב להתחיל לטפל בחרדות מזוגיות מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
מהו פחד מזוגיות וכיצד מתגברים עליו?
רוב האנשים מחפשים זוגיות, רוצים מישהו לחלוק איתו את החיים ולא להישאר לבד. יצר האדם הוא חברתי מטבעו והחיים עם אדם נוסף מאפשרים לו לשחרר מעט את המגננות ולהרגיש פחות בודד.
הכמיהה לזוגיות טובה קיימת בקרב רוב האנשים כבר מגיל הילדות, כשכולנו חשופים לסיפורי האהבה והזוגיות כמודל של חיים מאושרים. אבל לצד האידאל של היכולת לחלוק את החיים עם אדם נוסף, יש לא מעט פחדים וקשיים שיכולים להפריע או למנוע מאדם לפתח זוגיות ואף לחשוש ממנה.
הפחד להיות חשוף ופגיע בזוגיות
פחד מזוגיות יכול להתבטא כחרדה של ממש, אף על פי שכל אדם רוצה להיות נאהב. בעידן המודרני אנו חשופים אומנם יותר לאפשרויות בחירה בזוגיות, אך יחד איתן עולה גם החרדה, ואפילו יש לכך שם מדעי – פילופוביה (Philophobia).
זוגיות היא קשר שמתחיל בהדרגה אך מטרתו היא קשר ארוך טווח, הכולל לפעמים מגורים משותפים, אינטימיות וכן, גם את איבוד חלק מהפרטיות. אומנם רוב האנשים רוצים זוגיות, מייחלים לה ומוכנים "לשלם את המחיר" של התחשבות באחר, אך יש אנשים שהמצב הזה גורם להם לחרדה.
חרדה מזוגיות יכולה להתבטא בצורות רבות, אבל יש אנשים החוששים שהאינטימיות והמחויבות לבן הזוג יפגעו בפרטיות שלהם שכה חשובה להם, עד כדי ויתור על זוגיות. אנשים שחיו לבד זמן רב או שפשוט פרטיותם חשובה להם נמנעים מקשר מחייב שיאלץ אותם לחיות לצד אדם אחר. מדובר מבחינתם על הצורך להכניס מישהו לתוך החיים ולתוך השגרה, לסמוך על מישהו אחר ולאבד מעט מעצמם.
החרדה מאיבוד המגננות בקשר זוגי
כל אדם מציג את עצמו בסיטואציות חברתיות עם סוג מסוים של מגננות. רובנו לא מרגישים צורך לפתוח את הלב מיד ואנו מציגים את עצמנו כפי שאנו רוצים. בקשר קרוב אותן מגננות נעלמות ואנו מרגישים בנוח ליד בן הזוג להיות אנחנו כפי שאנו באמת. וכיוון שאנו חשופים, יש אנשים שחשים חרדה מכך שבן זוגם יראה אותם כפי שהם ואולי לא ירצה אותם עוד. אולי הוא יגלה מי הם באמת ויתאכזב ממה שהוא יגלה, ייחשף לכל החולשות שהם מנסים להסתיר ויירתע.
חוסר ביטחון והערכה עצמית נמוכה עלולים לגרום לאדם לחשוש מכך שהוא לא מספיק טוב ושבמוקדם או במאוחר במהלך הזוגיות זה יתגלה. החרדה הזו יכולה לשתק ולגרום להדיפה של כל ניסיון לפתח זוגיות קרובה בשל הפחד להגיע לאותה אכזבה.
פחד משברון לב יכול לגרום לחרדות מזוגיות
בתוך כל זוגיות קיים החשש שאחד מבני הזוג לא ירצה להמשיך בקשר. זה יכול לקרות בקשר קצר טווח וזה יכול לקרות לאחר שנות נישואים רבות. הפחד מנתינת כוח לאדם אחר והיכולת שלו לפגוע בנו ולשבור לנו את הלב יכולה לגרום חרדות מזוגיות.
החשש הזה יכול למנוע מאדם לפתח קשר קרוב שבו הוא ייתן לאדם אחר שליטה על רגשותיו. מצב כזה של פחד מזוגיות יכול להיות תוצאה של פגיעה ושברון לב בעבר, ויכול להיות רק החשש שזה יקרה.
הפחד לוותר על חלק מהלבד בזוגיות
חרדה בזוגיות יכולה להתבטא גם בפחד מאינטימיות בזוגיות שיצריך ויתור על חלק מהפרטיות וחשיפה רגשית וגופנית. חוסר היכולת להשתחרר מהפחד להגיע לאינטימיות בזוגיות יכול לגרום לאותם אנשים לחבל בקשר ולא לאפשר לו להתפתח ולהגיע לשלב מתקדם בזוגיות.
חרדה מזוגיות מובילה לפגיעה באיכות החיים
זוגיות משמעה ויתור כלשהו על החיים כפי שהיו עד אז ויצירת דבר חדש. אנשים החרדים מזוגיות אולי מעוניינים בקשר זוגי אך רוצים שכל מה שהכירו עד אז יישאר בדיוק באותו אופן וחוששים מהשינוי.
בזוגיות אין הכוונה ויתור על העצמי או על רצונות ותקוות, אך יש בכך צירוף של אדם נוסף ביחסים המצריך גמישות והתחשבות בו וברצונותיו. לפעמים יש צורך בשינוי מקום המגורים, הכנסת אדם נוסף למקום האינטימי ולבית הפרטי, היכרות עם משפחה נוספת וחוסר יכולת לעשות כל מה שרוצים בכל זמן.
ויתור על זוגיות יכול להיות מתסכל, עלול להגביר את החרדה ואת החשש שאולי הזוגיות לא מתאימה לכל אחד ועדיף לבד, אך יש לכך לפעמים מחיר המתבטא בפגיעה באיכות החיים ובדידות.
איך להפסיק לפחד מזוגיות?
כל שינוי בחיים יכול להיות מלווה בחששות, אבל בדרך כלל אנו מתגברים עליהם ומתרגלים לשינוי עם הזמן. שינויים בקריירה, במקום מגורים, בתחום לימודים או בכל מסגרת מצריכים מאיתנו שחרור מסוים של המגננות ויציאה לדרך חדשה. הפחד משינוי שגורם להימנע ממנו עלול לגרום לחוסר התקדמות ולתסכול.
תמיד כשמישהו פוחד ממשהו חדש נהוג לומר לו לא תדע עד שלא תנסה. אומנם בעניינים של הלב ושל התאהבות מדובר בתחום מורכב יותר הכולל אדם נוסף, אך היכולת לשחרר את החרדה ואת הפחד מאכזבה, מנטישה או משינוי גדול צריכה להתחיל בהחלטה.
כל זוגיות היא סוג של ניסוי, כיוון שהיא כוללת יותר מאדם אחד שעליו אין לנו שליטה. רוב האנשים חוו זוגיות כזו או אחרת, אולי ננטשו, נפגעו, התאכזבו אך המשיכו הלאה ומצאו בני זוג אחרים.
כשאדם חש תקוע, חרד עד כדי הימנעות, חשוב לפנות לתהליך של טיפול בחרדה שיסייע לו להבין את הגורמים שמונעים ממנו להגיע לזוגיות וייתן לו כלים לשינוי התפיסה הקיימת.
ייתכן שיש משקעים וטראומות עבר שנמצאים בתת־מודע וגורמים לפחד מזוגיות, ייתכן שיש אכזבות מקשר קודם שהשאיר צלקת נפשית והאדם חושש להיפגע שוב. כל אותן סיבות הגורמות לחרדה יכולות לעלות בטיפול דינמי ולהצביע על הקושי ועל הדרך להבין אותן ולהתגבר עליהן.
שיטה נוספת היא טיפול פסיכותרפי קוגניטיבי התנהגותי ממוקד (CBT) המאפשר לאתר את החסמים, את הרגשות שעולים וגורמים לחרדה מזוגיות, לטפל בהם יחד עם תרגול של שינוי התפיסה ומפגשים זוגיים.