המדריך הישראלי לחרדה » פחד מאינטימיות
פחד מאינטימיות
האם ניתן להתגבר על פחד מאינטימיות בזוגיות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בפחד מאינטימיות אצל נשים או גברים ומדוע חשוב להתחיל לטפל בפחד מאינטימיות רגשית מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
מה עושים כשהאינטימיות מפחידה?
מאז שחר ההיסטוריה אנו שומעים על זוגיות ועל פחד מאינטימיות, כשכבר בספר בראשית מסופר על אדם וחוה שמתקרבים והופכים לזוג, ואפילו חוטאים בשניים. הזוגיות על גווניה השונים היא רצון לחוות את החיים ביחד עם מישהו ולא לבד, להצליח להיפתח ולהתגלות כמו שאתה, כך שאפשר לשחרר קצת את המגננות שיש לכל אחד מאיתנו.
לא פעם אנו שומעים על רווקים שכבר אינם צעירים, שאומרים שהם מתקשים להכניס ולהכיל אדם נוסף בשלב זה של חייהם. לשתף אדם נוסף בחיים לא אומר להמשיך בחיים בדיוק באותו האופן כשמצטרף אדם נוסף, וגם לא לוותר על הדרך שבה מנהלים את החיים עבור מישהו אחר. זוגיות היא סוג של פשרה, יצירת מערכת יחסים שונה המכילה שני אנשים המעוניינים בשיתוף הכולל גם פחד מאינטימיות.
מהי אינטימיות?
באופן כללי, אינטימיות היא קרבה עם אדם אחר באופן שמאפשר להיפתח, להיות ולהיראות בדיוק כפי שאנחנו, ללא חשש מביקורת, זלזול או שימוש לרעה בהיכרות העמוקה.
מדובר על קשר רגשי או רוחני קרוב ומשמעותי עם האחר, וכשמדובר על בני זוג זה יכול לכלול גם קשר גופני. אינטימיות רגשית כמו גם אינטימיות בזוגיות מצריכה סוג של פשרה, ויתור מסוים על פרטיות כדי ליצור אמון ושיתוף.
מדוע אנשים חווים פחד מאינטימיות רגשית בזוגיות?
זוגיות פירושה להרגיש ביחד, לוותר על חלק מהלבד ולהיחשף גם בחולשות. אנשים המרגישים חוסר ביטחון או חרדה כשהם נחשפים ומתקרבים, נתקלים בחוסר יכולת להיפתח באמת בשל החשש התמידי שלהם מנטישה.
הפחד להיחשף בחולשה יכול להיות תוצאה של חשש של האדם עצמו שהוא לא מספיק טוב, ואם זה יתגלה, בן הזוג לא ירצה להיות איתו. הביטחון ביכולת לשתף אדם נוסף בחיים מתחיל ביכולת להשתחרר מהחרדה להיעזב ומהפחד מקשר משמעותי שיוביל לשינוי ולוויתור על היכולת להיות לבד.
פחד מאינטימיות בזוגיות יכול לגרום לאדם לחבל במערכת יחסים גם ללא כוונה, כך שהיא לא תגיע לשלב מתקדם שיצריך שיתוף וחשיפה מבחינה רגשית וגופנית. קיים פחד מפני פגיעה או מפני נטישה אף שאין לכך כל בסיס מציאותי, ואדם עלול לבחור להקדים תרופה למכה כדי לא להיפגע ולנתק את הקשר.
התנהגות זו בהקשר של מערכות יחסים מביאה לחוסר יכולת לשמר קשרים, פוגעת ביכולת של האדם ליצור אינטימיות רגשית ולמעשה פוגעת באיכות חייו.
האם חרדה מאינטימיות מתפתחת כבר בתקופת הילדות?
פחד מאינטימיות אצל נשים וגם אצל גברים יכול להיות תוצאה של חרדת נטישה או חשש מאובדן. לפעמים החרדה מנטישה נובעת מאובדן שאדם חווה בילדות או בגיל ההתבגרות או כתוצאה מאיבוד אדם משמעותי בחיים. כמו כן, יכולה להיות היסטוריה של נטישה שגרמה לקושי גדול וחשש מחזרה על אותה תבנית.
יכולה להתקיים אינטימיות גופנית אך ללא אינטימיות רגשית ולהפך. מערכת יחסים של שיתוף צריכה להיות מבוססת לא רק על הפחד מלהיות לבד, אלא על הרצון להיות ביחד. יחסי האמון הם בסיס חשוב כדי ליצור חשיפה, ולאנשים הסובלים מחרדה מאינטימיות קשה לסמוך על אדם אחר וקשה להיחשף תוך ויתור על ההגנות.
היכולת להיות במצב של אינטימיות מתפתחת כבר בילדות ונמצאת בקשרים עם חברים, עם האחים ועם ההורים. אם הייתה בעיה בהתקשרות הבטוחה, ואדם צריך להיתלות על אחר כל הזמן, הוא צריך שידאגו לו ויטפלו בו, הוא נמצא בחרדה מתמדת מפני נטישה והישארות לבד ללא טיפול.
התייחסות כזו לקשר זוגי יכולה להיות נבואה המגשימה את עצמה, שכן הפחד התמידי מפני אינטימיות בזוגיות יוצר מערכת יחסים בעייתית ותלותית, במקום שיתוף והדדיות, עד שהיא לבסוף מסתיימת ומגיעה נטישה.
מי שחווה בעברו נטישה, ניצול, הזנחה או פגיעה נמצא במוכנות תמידית לסיום הקשר כדי להימנע מאכזבה או מכאב. אנשים כאלה יכולים להעדיף לפעמים קשר שאין בו רמת אינטימיות רגשית גבוהה וישכנעו את עצמם שעדיף כך והכי בטוח להם להיות לבד. מצב זה מוביל לניגוד בין הכמיהה לזוגיות עם הפחד מאינטימיות, ולמצב שאדם לא מצליח באמת לפתוח את ליבו.
ישנם מקרים שבהם אדם פוחד לאבד את עצמאותו ואת היכולת לנהל את חייו כרצונו. אדם כזה יחשוש להיבלע בתוך מערכת יחסים שתגרום לו לשנות את חייו ולכן הוא נמנע מלקדם אותה.
טיפול במצבי פחד מאינטימיות בזוגיות אצל נשים או גברים
כל אחד שיעמוד בפני שאלת הזוגיות יציין שהוא מעוניין במערכת יחסים טובה, מכילה, יציבה, משמעותית ואינטימית, אך כדי שזה יקרה צריך לקחת סיכונים, שכן אם לא נסיר את ההגנות ונאפשר לעצמנו להיפתח ולצרף אלינו אדם אחר למסע, נתקשה למצוא את הקשר הנכון והמיוחל.
כאמור, פחד מאינטימיות בזוגיות מצריך טיפול במטרה לאפשר לאדם להבין מה עוצר אותו ואיך משתחררים מהחרדה. באמצעות טיפול ממוקד המיועד לגברים ולנשים ניתן להתגבר על חוסר אינטימיות בזוגיות ולשפר את איכות החיים.
טיפול רגשי או דינאמי אשר מעבד חוויות עבר ומתחקה אחר אירועים שתרמו ליצירת הבעיה יכול לסייע להפחתת החרדה מאינטימיות. אם אדם נוטה להכשיל מערכות יחסים על ידי פעולות שונות כמו בילוי שעות רבות בעבודה או התנהגויות אחרות אשר יחבלו ביכולת לייצר קשר אינטימי אמיתי, טיפול יכול לחשוף את הסיבה לכך.
החרדה המצויה בבסיס החשש מקשר עמוק יכולה להיפתר על ידי טיפול בחרדות, במטרה להפסיק את ההשפעה ההרסנית על הקשרים המתהווים.
הטיפול במצבים של פחד מאינטימיות אצל גברים וגם אצל נשים יכול להיות אישי ויכול להיות זוגי, כשבני זוג נמצאים במערכת יחסים בעייתית ולא מצליחים לפתח אינטימיות ולהסיר חסמים כתוצאה מחרדה של אחד מבני הזוג.