המדריך הישראלי לחרדה » מחשבות טורדניות
מחשבות טורדניות
האם ניתן להתמודד עם מחשבות טורדניות כפייתיות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול במחשבות טורדניות אובססיביות ומדוע חשוב להתחיל לטפל במחשבות פולשניות רעות מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
האם מחשבות טורדניות עוברות?
כולנו מוטרדים לפעמים מבעיות הקשורות לבני המשפחה, לעבודה, לבריאות או אפילו לגורל המדינה. דאגות הן חלק מהחיים וממורכבותם, אבל ישנן מחשבות טורדניות מסוג אחר, שהשונה ביניהן ובין דאגות ומחשבות של מרבית האנשים הוא בתדירות שלהן, בסוגן ובעוצמתן.
לא מדובר על חשש לפני בחינה או לקראת ריאיון עבודה או אפילו לפני בדיקה רפואית, מדובר במחשבות כפייתיות שחוזרות על עצמן ולא מרפות, ובדרך כלל אין להן קשר ישיר עם המציאות.
אומנם כשאנחנו מוטרדים ממשהו קשה לנו להתרכז במשהו אחר ואנחנו חושבים כל הזמן על העניין, אך כשמדובר במחשבה טורדנית, היא אינה מרפה במשך תקופה ארוכה ויכולה לשבש את היכולת לתפקד.
מה זה מחשבות טורדניות כפייתיות?
מחשבות טורדניות הן בדרך כלל אינן הגיוניות ומעוררות באדם חרדה ללא שליטה. המחשבות טורדניות כיוון שהן מגיעות בעוצמה, ללא יכולת לעצור אותן, ללא היגיון, הן יכולות להיות קשורות לקטסטרופות והן חוזרות שוב ושוב עד כדי פגיעה באיכות החיים.
מחשבות כפייתיות יכולות להיות קשורות לחשש לפגוע באדם קרוב, בפחד לעשות משהו כמו לקפוץ מהחלון בקומה גבוהה, פחד שאדם שכח את הגז דולק בבית וברגעים אלה כבר האש משתוללת, חשש מהידבקות במחלה, אדם החרד שדרס מישהו וחוזר שוב ושוב לבדוק האם זה קרה, אדם החושש ששכח לנעול את הבית או מפחד לשכוח לקחת את ילדו הקטן מהגן ועוד. ישנן מחשבות הקשורות למיניות, לגילוי עריות, מחשבות הקשורות לדת, פחד מחוסר אמונה או מחילול השם והתוצאה הצפויה של עונש משמיים.
מחשבות אובססיביות הן בדרך כלל מחשבות רעות, הן גורמות לאדם לחשוש ממשהו, לפחד שעשה או יעשה משהו רע או שיגרום נזק למישהו. אף על פי שהאדם עצמו יכול להיות מודע לכך שאין היגיון במחשבות הללו ושהוא מצוי בתוך התקף של מחשבות טורדניות, הוא מתקשה לשחרר את המחשבה עד שיבצע בדיקה שאין נזק ויירגע. התנהלות כזו במהלך חיי היום־יום פוגעת מאוד בתפקוד, מצריכה הרבה אנרגיה בניסיון להתמודד, יכולה להרחיק את האדם מהחברה ולהפריע לאיכות חייו.
כיוון שהאדם מודע לכך שהמחשבות שלו חסרות שליטה, הן קיימות בראשו ומנהלות את סדר יומו, הוא עלול להרגיש בושה על כך שהוא חריג, מוזר ואפילו מסוכן. הוא מפחד שהוא עלול להגשים את המחשבות הפולשניות הרעות ולאבד שליטה.
סיבות אפשריות להתפתחות מחשבות טורדניות שליליות
המחשבות הטורדניות קשורות לתחום החרדה, הן יוצרות פחד ממשהו שיקרה או שקרה, בחזרתיות ללא שליטה. הן גורמות לפעמים גם לתופעות פיזיולוגיות כמו דופק וקצב נשימה מוגברים, עלייה בלחץ הדם, הזעה, יובש בפה, כאבים בחזה ותחושת מצוקה. מדובר על מצב פנימי שאולי היה קשור בעבר למצב מציאותי או שהוא דמיוני לגמרי.
ישנן מחשבות טורדניות חודרניות בלתי רצויות המגיעות באופן תדיר ועוצמתי ומצביעות על הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), ואז יכולים להתלוות לכך גם טקסים חזרתיים.
ישנן חרדות שמקורן בחרדה חברתית והן גורמות למחשבות מטרידות להופיע שוב ושוב. גם אנשים עם פוסט טראומה (PTSD) יכולים להיות בסיכון מוגבר לסבול מחוויית והבזקים מהאירועים הטראומטיים שחוו כשהם נתקלים במצבים העלולים לעורר בהם את הטראומה. מחשבות אלה יכולות להופיע גם כסיוטים בלילה ולפגוע באיכות השינה.
איך להפסיק מחשבות טורדניות?
אנשים החווים חרדה עלולים לנסות להפחית אותה על ידי התנהגויות כפייתיות. כדי להרגיע מחשבות טורדניות, טיפול עצמי יכול לנסות להפסיק את האובססיביות של הפעולות שנעשות לאור המחשבות.
הטקסים שמתפתחים במטרה להפחית את התקף החרדה עלולים לגרום מבוכה ויכולים להפוך לחלק מהשגרה, שגם אותם יהיה קשה להפסיק. טיפול במחשבות טורדניות באופן זה מצריך מודעות לרקע המעורר אותן ולדרך שבה מגיבים להן.
איך מוציאים מחשבות רעות מהראש?
אנשים המתמודדים עם חרדות מסוג זה שואלים את עצמם איך מוציאים מחשבות רעות מהראש ותוהים האם מחשבות טורדניות עוברות או שהם יצטרכו לחיות איתן כל חייהם.
התשובה היא שיש תקווה להפסיק את האובססיביות של המחשבות הכפייתיות על ידי טיפולים שונים, ולרוב הטיפול המתאים ביותר לעניין הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
השאלה איך להתמודד עם מחשבות טורדניות ולגרום להן להפסיק להטריד אותנו תלויה באינטנסיביות שלהן, בתדירות ובעוצמה. אפשר להביא להפסקתן המלאה של המחשבות המטרידות או לפחות להפחית אותן משמעותית, אם בטיפול עצמי ואם בטיפול רגשי. אם האבחון הוא של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), ייתכן שיהיה צורך בשילוב של טיפול תרופתי.
טיפול ממוקד במחשבות טורדניות אובססיביות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מסייע לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות הגורמים לרגשות המעוררים חרדה ורגשות שליליים. הרעיון העומד מאחורי שיטת הטיפול במקרים אלה הוא שמחשבות שליליות מגבירות את החרדה, שמביאה ליצירת מחשבות שליליות שחוזרות ולא מרפות ומעלות בעצמן את רמת החרדה.
באמצעות טיפול ממוקד במחשבות טורדניות ניתן ללמוד להבין ולזהות את הטריגרים המעוררים את המחשבות הכפייתיות ולהחליף את התוצאה במחשבות הגיוניות ומציאותיות. המטרה היא להפסיק את ההתניה היוצרת את החרדה שיוצרת את המחשבות שיוצרות עוד יותר חרדה.
טיפול מעמיק במחשבות טורדניות פולשניות
יש מקרים שבהם נדרש טיפול דינמי רגשי, טיפול מעמיק יותר החותר להבין את השפעת אירועי העבר ודמויות משפיעות על חיי המטופל בהווה.
טיפול מעמיק במחשבות טורדניות מנסה לזהות את הדמויות שהשפיעו ואולי יצרו ועוררו חרדה באירועים שונים ומכים גלים גם בהווה. באמצעות ניתוח וחשיפת האירועים ניתן לנטרל את ההשפעה המזיקה של אירועים ולהחזיר למטופל את השליטה על מחשבותיו ואת איכות חייו.
איך להתמודד עם מחשבות טורדניות על ידי טיפול עצמי?
אחת משיטות הטיפול הרגשי היא מיינדפולנס, המשלבת בין הטיפול המערבי לעקרונות הבודהיזם.
המודעות היא בסיס השיטה והרעיון של חוסר שיפוט יכול לאפשר לסובלים מחרדה רגיעה וקבלה של עצמם, דבר שיכול להפחית את החרדה ועקב כך את המחשבות הטורדניות.