המדריך הישראלי לחרדה » חרדת טיסה
חרדת טיסה
האם ניתן להתגבר על פחד מטיסות, כמה זמן לוקח תהליך של טיפול בחרדת טיסה ומדוע חשוב להתחיל לטפל בחרדה מטיסות מוקדם ככל האפשר? כל זאת ועוד במדריך הבא.
האם הספרות המקצועית מכירה בפחד מטיסות כהפרעת חרדה?
רוב האנשים חווים התרגשות מסוימת עם העלייה למטוס, כזו הקשורה לציפייה לראות מקומות חדשים, ארצות אחרות וליהנות מחופשה נעימה עם חברים או בני משפחה. ישנם אנשים שאצלם התחושות לקראת הטיסה הן לא נעימות ומלוות בחרדה, בפחד מהטיסה והם אף משתדלים להימנע מלהגיע למטוסים, גם כשהם נדרשים לעשות זאת במסגרת עבודתם.
אומנם ישיבה בחלל צר וארוך במשך שעות בגובה רב לא תמיד מהנה ויכולה לגרום לחשש, אך רוב האנשים מצליחים לטוס לא מעט במסגרת חופשות או בנסיעות עבודה, ולראות בטיסה חלק קטן מהתמונה השלמה. פחד מטיסות הוא תופעה ידועה, והיא ידועה בספרות המקצועית בשם חרדת טיסה, כאחת מהקבוצות השייכות לסוגי החרדה השונים.
כיצד מרגישים אנשים המתמודדים עם חרדת טיסה ועל מה הם בדיוק חושבים?
פחד מטיסה יכול להישמע מאוד הגיוני, מדובר על מרחב קטן וסגור, שלאדם אין כל שליטה על מה שעלול לקרות לו, ישנם כיסי אוויר, מערבולות, אירועים ביטחוניים, תקלות שונות וגם תאונות שקורות מפעם לפעם. אדם המתמודד עם חרדת טיסה מתקשה להכיל את כל הפחדים האלה, ולפי הערכות ישנם רבים הסובלים מכך.
אנשים הסובלים מחרדה מטיסות מגיבים לקראת הנסיעה ואף זמן רב קודם לכן כמצב איום העלול לפגוע בהם וגופם מגיב בהתאם. הגוף מאותת על סכנה צפויה ונכנס למגננה ולמצב סכנה. אותם אנשים חווים פחד הגורם להם לתופעות שונות לפני הטיסה ובמהלכה, והם חווים סבל גדול אם הם נאלצים לטוס ואף נמנעים מכך עד כמה שניתן.
עבור מי שסובל מחרדת טיסה, הפחדים מכל התרחישים האפשריים מאוד מוחשיים והם חושבים על כל התאונות שהתרחשו, על הים הנמצא מתחתם ועל חוסר האונים שלהם. החשש של אנשים הסובלים מפחד מטיסות הוא לפעמים פחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה) או פחד כללי כתוצאה מחוסר שליטה על המצב.
10 תסמינים שכיחים בקרב אנשים החשים חרדת טיסות
אנשים החשים חרדת טיסות לרוב יראו סימנים מזהים ובהם:
1. אחיזה חזקה בכיסא
2. הזעה
3. חיוורון
4. דופק גבוה
5. חוסר תיאבון
6. סגירת התריס וחשש להביט החוצה
7. פניות רבות לדיילים
8. כאבי בטן
9. חולשה
10. סחרחורות
במקרים רבים תופעות אלה יתחילו עוד לפני הטיסה, כיוון שהאדם כבר מצוי בחרדה עוד לפני שהגיע למטוס ומוטרד מהצורך לעבור את החוויה.
מדוע אנשים חווים חרדת טיסה מלכתחילה?
בשנים האחרונות קיימת מגמה הולכת וגדלה של נסיעות לחו"ל לצורכי עבודה. אנשים רבים מוצאים עצמם במקומות עבודה שבהם הם נדרשים לטוס, ולא מדובר רק על חופשות יזומות. הטיסות הפכו לאמצעי תחבורה זמין ולצורך בסיסי כמעט בחברות רבות.
כמו כן, התחבורה התעופתית מאוד התפתחה והיום יש זמינות רבה ויכולת להזמין טיסות בן רגע וזה הפך לבילוי משפחתי וחברתי מקובל. אנשים נוהגים לטוס לחופשות סקי, לתחרויות ומרוצים, ולאנשים רבים קשה להימנע מלהיות חלק מהמגמה.
ואכן אנשים נוהגים לטוס ברחבי העולם בכל יום בבטחה, והטיסות מסתיימות ברובן בשלום וללא תקלות. זה מאפשר לאנשים רבים לגור ברחבי העולם ולעבוד במקומות מרוחקים, תכונה שאמורה לסייע לאדם ולאפשר ניידות ברחבי העולם.
עם זאת, לאנשים הסובלים מחרדת טיסה זה בדיוק מה שמטריד ומפחיד אותם, הפחד שייאלצו לטוס כתוצאה מצורכי עבודה, בילוי או צורך חברתי. אותם אנשים מודעים אומנם לתקנות הבטיחות המחמירות בטיסות ולבדיקות הרבות, אך למי שחש חרדה זה אינו מספק.
מי שסובל מפחד מטיסות עסוק בכל מה שיכול להשתבש ובפחד שהוא יהיה דווקא במטוס שבו תקרה תקלה או תאונה וכי הוא לא ישוב הביתה. בין הגורמים לאותה חרדה הוא חוסר ביטחון ביכולת של המטוס להישאר באוויר בלי ליפול, החשש להיקלע לפיגוע טרור, פחד מתאונה או מטעות אנוש של הטייסים ועוד.
מי עלול לסבול במיוחד מפחד מטיסות?
קיימות כמה סיבות להתפתחות פחדים מפני טיסה. אחת מהן היא חוויה שלילית בעבר במהלך טיסה וחשש שהיא תחזור. כמו כן, יש אנשים שרואים בתאונות אוויריות שהיו בעבר סיבה להימנעות מטיסה וחשש גדול שגם המטוס שלהם יתרסק. החרדה מטיסה יכולה להיות גם חלק מפחד ממקומות סגורים, שכן ברגע שאדם נמצא במטוס אין לו יכולת לצאת או להשפיע על ההתנהלות.
אנשים שמטבעם נתקלים בקושי במצבים שבהם הם חשים חסרי אונים וחסרי שליטה על המצב עלולים להיות חרדתיים בנוגע לטיסות. אירועי טרור גדולים כמו הפיגועים ב-11 בספטמבר בארצות הברית יכולים לגרום לפחד לטוס או להגביר ולהחמיר פחד טיסה קיים.
טיפול בחרדת טיסה יאפשר לכם לטייל ולעבוד בכל רחבי העולם
החדשות הטובות הן שיש טיפול בחרדת טיסה, וכדאי ואף מומלץ לעשות זאת, כדי לאפשר לאדם לטוס כשהוא רוצה לנפוש או לא לפגוע בעבודתו כשהוא נדרש לנסיעות עבודה מעבר לים.
ישנן שיטות שונות המאפשרות טיפול בפחד מטיסות, וניתן לשלב כמה סוגים יחד כדי לייעל את האפקטיביות של הסיוע. עם זאת, כל המומחים מסכימים שלא כדאי להימנע מטיסות לחלוטין, כיוון שההימנעות עלולה להנציח את הפחד ולהעצים אותו. ניתן לעשות זאת בהדרגה, לבחור בטיסות קצרות של שעה או שעתיים ליעדים קרובים, ובהדרגה להעלות את זמן הטיסה.
• במקביל לתרגול של טיסות קצרות, מומלץ לשלב טיפולים רגשיים ממוקדים המבוססים על הגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT) אשר יעילים מאוד בסיוע במצבי חרדה. הטיפול הממוקד מספק תובנות חדשות ודרכי חשיבה חלופיות במצבי חרדה, כך שהמטופל יוכל ליישם דפוסים חדשים כשהוא חש חרדה ולהתגבר עליה.
• טיפול פסיכו-דינאמי מעמיק, אשר מנסה לאתר את הסיבות שהביאו את האדם לחוש חרדה בטיסה ואת מקור הפחד מטיסות, שאולי חבוי עוד בילדות, בקשר עם ההורים או באירועי עבר טראומטיים. הטיפול מיועד לאתר את הרגשות והאירועים המודחקים הגורמים לחרדה בהווה ולטפל בה.
• במקרים מסוימים מומלץ לשלב טיפול תרופתי במקביל לטיפול הרגשי כדי לסייע להצלחתו. במקרים של חרדות ניתן לקחת כדור הרגעה לטיסה, אשר יפחית את המצוקה ויעניק לאדם הסובל תחושת רוגע שתעזור לו להתגבר על החרדה.
• ישנן דרכים נוספות לטיפול עצמי במקרים של חרדת טיסה, המשתמשות בטכניקות של דמיון מודרך, סימולציות, תרגילי נשימה ומדיטציה. מומלץ לבצע פעילויות של הסחת דעת במהלך הטיסה, כמו צפייה בסרטים, פתירת תשבצים, קריאת ספר, משחקים, שיחה עם אנשים אחרים, שינה וכל מה שעוזר לא לחשוב על הטיסה ועל המטוס.